Nedelja 27.06.2010.
16:17
Tanjug

Malović: Mafijaši bez sigurne kuće

Snežana Malović i Ivan Šimonović


Ona je najavila intenziviranju regionalnu saradanju sa Hrvatskom u tom pravcu posle potpisivanja Sporazuma o međusobnom izručenju domaćih državljana osumnjičenih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije, koji će u utorak zaključiti sa hrvatskim ministrom pravde Ivanom Šimonovićem u Beogradu.


Posle toga steći će se svi uslovi za ekstradiciju Sretka Kalinića, naglasila je Malovićeva i istakla da "možemo očekivati njegovo brzo izručenje Srbiji".


Ona je podsetila da je zahtev za ekstradiciju Kalinića već podnet i da je u toku njegovo razmatranje u Hrvatskoj.


Govoreći o značaju Sporazuma, ministarka je naglasila da se njime postižu dva osnovna cilja koja su postavljena i prilikom formiranja Vlade Srbije, a to su evropske integracije i intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.


"Što se tiče evropskih integracija, tu je preduslov za dalje napredovanje regionalna saradnja, a Republika Srbija i Republika Hrvatska su odlučne da tu regionalnu saradnju učine još intenzivnijom", precizirala je Malovićeva i dodala da to dokazuje i potpisivanje Sporazuma.


Prema njenim rečima, tužilaštva Srbije i Hrvatske su tu saradnju već započela.


"Postoje određeni ugovori koji su potpisani na nivou tužilaštva i obaveza i želja ministarstava pravde i Republike Srbije i Republike Hrvatske je bila da stavimo pečat na tu saradnju, koja je već otpočela na nivou pravosudnih organa", navela je Malović.


Ona je podsetila da je potpisivanje Sporazuma čekalo da se otklone određene ustavne prepreke u Hrvatskoj, koje su predviđale zabranu izručenja sopstvenih državljana.

2024 © - Vesti online