Utorak 28.02.2017.
15:26
Vestionline

Veliko iznenađenje: Ko to pretiče Nemačku?

pixabay.com
 

Raste optimizam

Imajući u vidu neizvesnost, malo ko očekuje da će Evropska centralna banka uskoro okončati napore da oživi ekonomiju evrozone, a moguća svetla tačka za rukovodioce u toj banci je što istraživanje pokazuje i da inflacija više nije na opasno niskom nivou.

Londonska kompanija IHS Markit u mesečnom izveštaju o ekonomskim aktivnostima 19 članica evrozone, navela je i da su u stvaranju radnih mesta zabeleženi najbolji rezultati u poslednjih devet i po godina i da je nastavljeno povećanje narudžbina i optimizma kompanija.

Veliko iznenađenje je to što deluje da Francuska ima nešto brži rast od Nemačke prvi put od avgusta 2012. godine. Kris Vilijamson iz lHS Markita rekao je da je povratak rasta u Francuskoj veoma važan za širenje oporavka u evrozoni. 

Pobede desničara loše po ekonomiju?

Francuska je trenutno u fokusu zbog predstojećih predsedničkih izbora na proleće, a istraživanja javnog mnjenja ukazuju da će trka biti neizvesna.

Iako će prema njima kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen imati najviše glasova u prvom krugu, ona zaostaje za potencijalnim rivalima u drugom krugu. 

Politička neizvesnost je velika ove godine u zemljama evrozone. Osim u Francuskoj, izbori se održavaju u Holandiji u martu i u Nemačkoj u septembru. 

Postoji zabrinutost da će populističke stranke, na talasu Bregzita i pobede Donalda Trampa u SAD, ojačati širom Evrope i da će to doprineti pogoršanju poslovnih okolnosti.

2021 © - Vesti online