Utorak 28.02.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti

Štrahe za vojsku EU sa nuklearnim naoružanjem

Reuters
Desnica Austrije za odbranu starog kontinenta, bez NATO trupa: Hajnc Kristijan Štrahe

Sumnje američkog predsednika Donalda Trampa u spremnost finansiranja od strane NATO partnera, po njegovim rečima, trebalo bi iskoristiti kao šansu da se sredstva ulože - u vojsku Evropske unije.

- Verujem da bi bilo dobro za Evropu da kaže zašto bismo morali da budemo deo NATO-a. Napravimo evropsku odbrambenu vojsku, pogledajmo kako možemo da obezbedimo sopstvenu odbranu - objasnio je Štrahe u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Istupanje iz NATO-a i zamena te vojne alijanse budućom vojskom EU bili bi, srednjoročno, ispravan put, smatra Štrahe.

- Alternativa tome bilo bi da pod američkom geostrateškom komandom (koja ima koje god interese) uplaćujemo u nešto i finansiramo američku vojnu industriju - naglasio je on.

Preko vojske EU bi, kako ističe, možda mogle da se privuku u taj savez i one države koje ne žele nikada da budu deo NATO-a, a koje su spremne da učestvuju u evropskom odbrambenom projektu.

"Jasno kažem - odbrambeni, a ne projekat za napad", podvukao je Štrahe.

I Austrija bi, po njegovom mišljenju, mogla da učestvuje u vojsci EU, naravno uz očuvanje neutralnosti.

"Neutralnost ne bi trebalo nikada ukinuti", dodao je on.

Vojska EU bi, po njemu, trebalo da ima i nuklearno naoružanje.

"Naravno, i to je deo evropske odbrambene politike", jasno je istakao ukazujući na već postojeće arsenale nuklearnog naoružanja, kao, na primer, u Francuskoj. Istovremeno se zalaže, u osnovi, za svet bez nuklearnog naoružanja.
 

2024 © - Vesti online