Utorak 28.02.2017.
18:01
E. V.

Bacili su vojsku na kolena

V. Sekulić
Sreto Malinović, penzionisani general Vojske Srbije

U čemu su glavni problemi VS?
- Nesposobnost Vlade da adekvatno reaguje najbolje se ogledala na netolerantnom odnosu prema zahtevima Vojnog sindikata, što je rezultiralo protestima. Tako je prvi put u istoriji Srbije na ulicu izašla njena vojska protestujući zbog ponižavajućeg položaja u koji je dovedena. Sve to može dovesti do implozije sistema sa nepopravljivim posledicama.

Podržavate proteste sindikata vojske?
- Nikada nisam bio pobornik nekadašnjeg partijskog ili sadašnjeg sindikalnog organizovanja u vojsci smatrajući da to na razne načine može dovesti do urušavanja hijerarhijskih odnosa. Međutim, ako su sindikalno organizovanje i protesti omogućeni zakonom, nije postojao nijedan razlog za neprimerene reakcije nekih državnih funkcionera i saopštenja iz vrha sistema odbrane koja vređaju inteligenciju svakome ko iole poznaje stanje u vojsci!

Šta je izazvalo toliki bes u vojsci?
- Maćehinski odnos države prema vojsci, doveo je najveći deo njenih pripadnika u agoniju. Razapeti između zahteva profesije i porodične egzistencije prisiljeni su da rade dopunske poslove radi pukog preživljavanja! Niko razuman ne može osuđivati te ljude u borbi za pravo na uslove života dostojne vojničke profesije. Pogotovo ne neko ko je ceo svoj radni vek proveo u uniformi. Prirodno je da podržimo naše kolege u njihovim opravdanim zahtevima.

Nije ih podržao ni vrhovni komandant.
Glavnokomandujući Vojskom, predsednik svih građana, a ne stranke, setio se pred kraj svog udobnog mandata da je briga o vojsci bila i njegova nadležnost. Tim povodom se oglasio sa nekoliko narodnih izreka. Nedugo iza toga u izjavi da je stanje u vojsci odlično, kao da protesti nemaju veze sa tim. I zaćutao.

Zašto načelnik Generalštaba ćuti?
- Da li je ucenjen, uplašen ili je u pitanju mentalni sklop, ne znam. Zašto ga u svakom problemu sa podređenima karakteriše netaktičnost, a sa nadređenima ćutanje. Bar tako izgleda.

Ućutkani

Mislite li da je vlast uspela da "neutrališe" proteste?
- Gladna se usta ne mogu nahraniti i ućutkati konferencijama za štampu, a sve ih je više, udružuju se i glasniji su. Ako u vlasti to razumeju, kazaće im se, ako ne, onda ništa, neka samo tako spontano nastave.

2024 © - Vesti online