Utorak 28.02.2017.
09:51
sputniknews.com, Vestionline

Kako je Rusija mogla da pomogne u istrazi ubistva Kim Džong Nama?

Reuters
Mediji su objavili i fotografiju ubijenog Kim Džong Nama

Muškarac sa severnokorejskim pasošem na ime Kim Čol preminuo je 13. februara na aerodromu u Kuala Lumpuru pošto su ga napale dve žene. Kasnije su malezijske vlasti potvrdile da je ubijeni polubrat lidera Severne Koreje, međutim još nije urađena genetska analiza.

Na licu Kim Džong Nama stručnjaci su otkrili tragove nervnog gasa Ve-Iks. Južna Koreja smatra da je ubistvo izvršeno po nalogu Pjongjanga.

Malezijska policija utvrdila je da su četiri državljanina Severne Koreje, koji su osumnjičeni za učešće u zločinu, odmah napustila zemlju. Prema podacima policije, oni su otšli letovima preko Džakarte, Dubaija, Moskve i Vladivostoka.

- Da bi im presekli put do Pjongjanga, tajne službe su po hitnom postupku zatražile od ruske strane da sazna gde se nalaze osumnjičeni - rekao je neimenovani diplomatski izvor za "Džunan ilbo".

Izvor je dodao da se Seul prvi put obratio Moskvi sa zahtevom za hapšenje osumnjičenih za proveru njihovog identiteta.

- Međutim, ruska strana nije ispoštovala ovaj zahtev i dozvolila je (osumnjičenima) da napuste zemlju. S obzirom na to da u početnoj fazi istrage nije bilo dovoljno napretka, a osumnjičeni su imali državljanstvo Severne Koreje, Rusija nije imala nikakvog razloga da izvrši zahtev Republike Koreje - dodao je izvor.

2024 © - Vesti online