Utorak 28.02.2017.
08:00
K. Marković - Vesti

Multikulturalni festival: Uživanje u srpskim notama i jelima u Džilongu

Stotininak različitih društvenih, kulturnih i etničkih organizacija, medju kojima i članovi srpske zajednice Džilonga, učestovali su na 35. po redu festivalu, kojim se obležava multikulturalna harmonija koja ovde vlada.

Od 11 sati prepodne, kada je festival otvoren svečanom multikutralnom paradom, pa sve do večernjih sati, hiljade ljudi pratilo je zabavne i muzičke programe, u kojima su učestvovali predstavnici društvenih organizacija, škola, malih biznisa, poznati glumci, pevači, zabavljači..

Šarenilo na 90 štandova

Celom dužinom Pakinton ulice širili su se zvuci raznovrsne muzike, mirisi nacionalnih jela, aplauzi  kojima su nagradjivani brojni učesnici. Na oko 90-ak štandova posetioci su mogli da probaju razna jela iz svih delova sveta, da kupe suvenire, predmete domaće radinosti...

Draž i ovogodišnjem festivalu dali su predstavnici etničkih zajednica. Potrudili su se da svojom komšijama i prijateljima pokažu deo svoje kulturne tradicije, nacionalne nošnje i igre, kao i kulinarske specijalitete.

Lokalna srpska zajednica iz Džilonga imala je dva štanda sa srpskim jelima i poslastcama. Na štandu ckve Sveti Nikola pekli su se ćevapi i prodavale sarme i druga jela. U neposrednoj blizini bila je gužva i ispred štanda Omladinskog kluba "Branko Radičević".

Članovi su sakupljali sredstva za rad kluba i njihove folklorne grupe, koja se tokom dana predstavila srpskim narodnim igrama na jednoj od šest pozornica.

Tokom popodneva mališani iz folklorne grupe "Branko Radičević" izveli su poznate igre iz Srbije, čime su i oni dali doprinos multikulutalarnoj sredini.

2024 © - Vesti online