Ponedeljak 27.02.2017.
13:17
Vestionline

Vučićev prijatelj Bajden: U BiH je bio genocid, a ne građanski rat

Reuters
Džo Bajden

Milošević je planirao etničko čišćenje u BiH

On je ovo izjavio na svečanosti u Vašingtonu tokom koje mu je Savetodavno veće BiH uručilo životnu nagradu.

Istakao je da nema ništa na šta je više ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u Bosni i Hercegovini. Prisetio se i vremena kada je slušao o ratu i zločinima koji su se dešavali 90-ih godina u BiH.

- Kroz slušanja i kontakte sa drugim diplomatama, bio sam uveren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini - kazao je Bajden.

Prema njegovim rečima, za vreme rata je verovao da narod u BiH ima pravo da se brani, zbog čega je u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili da nametnu.

Napadnite JNA dok prelazi Drinu...

Bajden je istakao da je dodao još jedan element, a to je da se podigne embargo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi počinili haos koji su planirali u BiH, ali da se onda ništa nije desilo.

- Vi ste preživeli. Izgubili ste porodice, izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat, bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se dešavalo pred očima cele Evrope - rekao je Džo Bajden.

2024 © - Vesti online