Ponedeljak 27.02.2017.
09:15
Vestionline

"Tiranska platforma" pod pokroviteljstvom Rame - plan za razbijanje Makedonije

Tanjug
Snovi o velikoj Alabaniji se ostvaruju?: Edi Rama

Tri albanske parlamentarne stranke u Makedoniji usvojile su početkom godine zajedničku platformu za pregovore o formiranju makedonske vlade, pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edija Rame, saopštila je tada Demokratska unija za integraciju.

U zajedničkom saopštenju DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, traži se, između ostalog, uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himnu i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji" u periodu 1912. do 1956. godine, prenela je makedonska televizija Telma.

Platforma podrazumeva sedam glavnih tačaka, među kojima se ističe da Albance treba smatrati konstitutivnim narodom Makedonije.

Zahteva se i upotreba albanskog jezika na svim državnim nivoima, kao i da u Ustavu treba da stoji da su zvanični jezici Makedonije "makedonski sa svojim ćiriličnim pismom i albanski sa svojim alfabetom".

Ozbiljan udarac za jedinstvo Makedonije

Albanci zahtevaju i debatu o zastavi, himni i nacionalnim simbolima, "tako da oni odražavaju multietničnost društva i entičku jednakost".

Traži se i usvajanje rezolucije u parlamentu kojom će se osuditi genocid nad Albancima u Makedoniji, sproveden od 1912. do 1956. godine, ali se u tom delu ne pominje da treba okriviti Srbiju za to, kao što su preneli mediji, a Zaev potom demantovao.

Takođe, Albanci traže i stvaranje "integrisanog graničnog upravljanja" na granicama sa Kosovom i Albanijom, što se može protumačiti kao pokušaj stvaranja "velike Albanije".

Eksperti su zahtev za dvojezičnost okarakterisali kao "nebulozan i antiustavan predlog", kao i da je ta platforma "ozbiljan udarac na jedinstvo Makedonije, uništavanje koncepta civilnog društva i restauraciju nacionalnih pozicija što dovodi do bujanja nacionalizma".

Pitanje "dvojezičnosti" je okarakterisano i kao prvi korak ka federalizaciji i rasparčavanju države, kao i da Makedonija nikada ne bi mogla da bude dvonacionalna država, pošto u njoj žive i građani drugih nacionalnosti.

2023 © - Vesti online