Nedelja 26.02.2017.
21:14
Vestionline

Čeka se komanda: Ukrajina skoncentrisala 150.000 vojnika na granici sa Donbasom

Youtube/PresTVNews
Istok Ukrajine na ivici rata

Ovo je saopštio drugi čovek u vojnom vrhu DNR Eduard Basurin. Precizirao je da su Ukrajinci 17 puta koristili tešku artiljeriju, a minobacače 282 puta.

Na udaru su – pored donjeckog aerodroma – bila naselja: Trudovskie, Aleksandrovka, Krasni Partizan, Vasiljevka, Jakovljevka, Krutaja Balka, Spartak, Žabičevo, Ozerjankovka, Zajcevo, Mihajlovka, Dolomitnoje, Sahanka, Kominternovo, Oktjabr, Lenjinskoje, Đeržinskoje i Veseloje.

Basurin je posebno naglasio da je Kijev u okolinu okupiranog Očeretina "prebacio grupu instruktora NATO“ čiji će zadatak biti da obućavaju ukrajinske komandose i pripadnike izviđačko-diverzantskih jedinica.

Šta bi moglo dalje da se događa - otkrio je bivši uticajni ukrajinski političar Oleg Carjov koji je bio izabran za predsednika parlamenta Novorosije.

- U stalnim sam kontaktima sa ukrajinskim političarima – poslanicima, državnim funkcionerima i pripadnicima aparata sile. Tamo je već sve spremno za ofanzivu na Donbas. Nedostaje samo komanda. Niko još ne zna hoće li je biti - kaže Carjov.

- Na granici sa Donbasom skoncentrisano 150.000 ukrajinskih vojnika. Ne želim da skrivam da je to 5-8 puta više nego što broje branioci Donjecke i Luganske Republike.  Povrh svega, Kijev te snage može skoncentrisati za proboje na nekoliko mesta, sa namerom da zabije klinove između Donjecka i Luganska. Na tim tačkama bi imali odnos snaga: 100 do 300 ukrajinskih vojnika na jednog branioca Donbasa - precizirao je Carjov

Carjov, naravno, priznaje da je situacija teška, ali izražava uverenost:

- Ne sumnjam da će se na mestima ukrajinskih proboja, ako do njih dođe, pojaviti novi `kotlovi` u kojima će život izgubiti ogroman broj ukrajinskih vojnika, ali i branilaca Donbasa i civila - rekao je on.

- Moguća će potom biti i kontraofanziva Donbasa. U svakom slučaju, nastradaće mnogo ljudi. Koliko razumem, rukovodstvo Rusije čini sve što može da spreči tragediju i šalje signale Petru Porošenku da ne izdaje naredbu za napad. U toj funkciji je i priznavanje važenja pasoša i drugih dokumenata DNR i LNR  na teritoriji Ruske Federacije - prognozira Carjov.

- Rusija podržava Donbas i neće ga ostaviti samog u slučaju nove agresije. Zato je potpuno neizvesno kakvu cenu će Ukrajina platiti za politiku uništenja Donbasa - zaključuje on.

2024 © - Vesti online