Ponedeljak 27.02.2017.
00:10
Vestionline, Tanjug

"Preti nam terorizam kakav nije viđen skoro pola veka"

pixabay.com
Britanski gradovi na meti islamista

U svom prvom velikom intervjuu otkako je stupio na funkciju, Hil je rekao da Islamska država planira "neselektivne napade na nedužne civile" razmera sličnih onima kakve su imali napadi IRA-e pre 40 godina, prenosi "Dejli telegraf".

Hil je za nedeljno izdanje britanskog lista rekao da islamisti uzimaju na nišan britanske gradove i da danas postoji "ogroman rizik koji niko ne sme da ignoriše".

- Zato mislim da postoji nesumnjivo velika opasnost, barem onolika kolika je pretila Londonu sedamdesetih godina prošlog veka kada je IRA bila aktivna - istakao je on.

U to vreme se, podseća britanski list, Britanija suočavala sa terorističkom kampanjom irskih republikanaca u kojoj su pabovi, železničke stanice i parlament više puta bili mete bombaških napada.

Hil je izrazio veliku zabrinutost zbog pretećeg povratka stotina britanskih džihadista iz borbi na strani Islamske države u Siriji, upozorivši da se britanski tinejdžeri od samo 14 godina radikalizuju putem video-snimaka ekstremističke sadržine i govora mržnje na internetu.

- Naravno, najavljeni pad Mosula, a možda i moguće preuzimanje Rake, mogu da rezultiraju povratkom boraca - zaključio je Hil.

On je u ponedeljak stupio na funkciju nezavisnog kontrolora zakona o terorizmu, zamenivši Dejvida Andersona na tom mestu, a ministarka unutrašnje bezbednosti Amber Rud pozdravila je imenovanje Hila kao "veoma iskusnog stručnjaka u oblasti prava".

U novoj ulozi, Hil će na godišnjem nivou izveštavati parlament o stanju britanskog zakona o terorizmu.

2024 © - Vesti online