Nedelja 26.02.2017.
10:51
Vestionline

Izazivanje haosa u Srbiji: Erdogan napujdao Bakira i Sulju!

Reuters
Redžep Tajip Erdogan "umešao prste" u situaciju na Balkanu?

Već je, kako tvrde, evidentan pokazatelj, da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tu umešao svoje prste i predsednicima sestrinskih stranaka SDA, dao zeleno svetlo da napadaju Srbiju i sateraju je u ćošak.

Doktor Zoran Milivojević, karijerni diplomata uveren je da se ni Izetbegović ni Ugljajin na svoje skandalozne poteze ne bi odlučili bez jake podrške nekog sa strane.

- Mislim da te poteze ne bi povlačili bez jake podrške spolja, a najindikativnije je da je Turski ambasador u Sarajevu izneo svoje mišljenje na sednici Saveta za implemetaciju mira u vezi sa revizijom tužbe što jasno upućuje na zaključak da je verovatno Izetbegović imao podršku Turske u povlačenju svojih političkih poteza poslednjih dana. Isto mislim i kada je reč o Ugljaninu i poseti Prištini i o svemu onom što je vezano za tu posetu, imajući u vidu njegove dugogodišnje dobre veze sa Turskom, a takođe imajući u vidu da je on na čelu stranke Demokratske akcije, koja je sestrinska stranka one stranke na čijem je čelu Bakir Izetbegović u BiH - kaže Milivojević za “Alo!“.

On napominje, da takođe treba imati u vidu da Turska nije odustala od strategije koju je svojevremeno proklamovao još Davutoglu.

- Bez obzira što on trenutno nije toliko politički eksponiran, oslonac na Balkanu njegovoj spoljnopolotičkoj strategiji i dalje ostaju islamski faktor i albanski faktor. Turska je jedna od najaktivnijih podržavalaca Kosovske nezavisnosti i najaktivniji podržalac interesa muslimanskog faktora na Balkanu - objašnjava on.

Slično mišljenje deli i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević koji upozorava da zahtev za revizijom presude po tužbi protiv Srbije predstavlja objavu rata.

2024 © - Vesti online