Nedelja 26.02.2017.
10:31
alo.rs, Vestionline

Diković: Heroje bi da proglase za zločince

V. Sekulić
General Diković "otvorio dušu" i posle dužeg vremena odgovorio na optužbe da je ratni zločinac

Oni su ga u filmu koji je objavljen u utorak, a nosi naziv "General Diković i 37. brigada na Kosovu", direktno optužili osim za učešće u ratnim zločinima na Kosovu i za operaciji prikrivanja tela žrtava.

Diković je otvorio dušu, i otkrio šta se stvarno na Kosovu dešavalo u tom zloglasnom periodu.

- Žalim za svim nevinim žrtvama nastradalim tokom borbenih dejstava u odbrani otadžbine 1999. godine. Nevinih žrtava je bilo na strani Srba, Albanaca i ostalog stanovništva na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, ali i na celokupnoj teritoriji Savezne Republike Jugoslavije. Zločini su se dešavali, ali vojska i njeni pripadnici to nisu krili, već su za svaki zločin za koji su imali saznanja pokretali adekvatne postupke protiv njihovih počinilaca - kaže Diković na samom početku.

Dodaje da je "uveren da je novi dokumentarni film Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, rađen u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo tzv. 'Kosova', koje ima za cilj da diskredituje odvažnu borbu svih pripadnika vojske i komandnog kadra u borbi protiv šiptarsko-terorističkih snaga i NATO agresije".

- Tendenciozno, zlonamerno i bez ijednog dokaza pokušavaju me učiniti odgovornim za zločine, i to da sam naredio izvršenje zločina, podstrekivao na zločine ili ih lično počinio. U prikazanim dokumentima na filmu nije prezentovan deo koji se odnosi na postupanje vojske prema civilima i zaštiti njihovih života. Ta 37. motorizovana brigada se herojski borila protiv šiptarsko-terorističkih snaga i NATO agresije i u tim borbama podnela velike žrtve, 60 mrtvih i 260 ranjenih, koje Fond za humanitarno pravo u Beogradu ne pominje, niti ih interesuje ko je to uradio, kao da su se sami ranili i izvršili samoubistva - kaže Diković dodajući da ovaj film samo još jednom potvrđuje da je Fond za humanitarno pravo u Beogradu usmeren ka tendencioznom nametanju „njihove istine“ o zločinima počinjenim na teritoriji Kosova i Metohije.

2024 © - Vesti online