Nedelja 26.02.2017.
09:05
Vestionline

Demokrate uzvraćaju udarac: Pogledajte ko će se suprotstaviti Donaldu Trampu!

Reuters
Tom Perez će biti glavni adut demokratama u SAD u svrgavanju Dolanda Trampa

Tom Perez (55), iz Dominikanske Republike je bivši ministar rada i prvi je latinoamerikanac na čelu stranke demokrata.

Barak Obama, kome je predsednički mandat istekao 20. januara, odmah je pozdravio izbor "prijatelja" i izrazio uverenje da će on znati da okupi svoju političku porodicu i pomogne u rađanju nove generacije lidera.

Perez je na skupu u Atlanti tesno izgubio u prvom krugu, a u drugom je sa 235 glasova (od 435 glasača) pobedio kongresmena Kejta Elisona koji je prikupio 200. 

Novi čelnik demokrata odmah je pružio ruku krilu stranke koje vodi Berni Sanders i imenovao upravo svog protivkandidata Elisona na mesto zamenika.

U govoru je Perez pozvao na jedinstvo i kao jedan od finalista za mesto zamenika predsednika Hilari Klinton naglasio je da se radi o posebnom trenutku u istoriji stranke.

- Oni će nas pitati gde smo bili 2017., kada smo imali najgoreg američkog predsednika u istoriji. A mi možemo da odgovorimo da smo okupili demokratsku stranku i da je taj predsednik mogao da odradi samo jedan mandat - poručio je.

Dok širom Sjedinjenih Država ne jenjavaju protesti nezadovoljnih koji su počeli Trampovim ulaskom u Belu kuću, demokrate žele tu energiju da preusmere u izbornu snagu za pobedu na parlamentarnim izborima u novembru 2018. i predsedničkim 2020 godine.

2024 © - Vesti online