Petak 24.02.2017.
21:00
Tanjug, Vestionline

"Razumem Srbe, ali preteruju - spreman sam za prvi potez"

Tanjug/AP
Srbi se ljute jer sam uradio nešto što nisu hteli: Bakir Izetbegović

On je rekao da će to učiniti vrlo rado, ali je dodao da misli da će biti potreban jedan period da se strasti smire.

- Ja razumem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je preterana. Bezrazložno je napuštati funkcije, jer sam ja uradio ono što oni nisu hteli - rekao je Izetbegović za BHRT.

On je rekao da veruje da bi i predstavnici druga dva naroda učinili isto što i on, "podržavali bi ostanak u procesu protiv Srbije, da je na mestu Bošnjaka bio njihov narod". 

Izetbegović se, kako prenosi BHRT, "upitao zbog čega se srpski političari poistovećuju sa režimom Slobodana Miloševića i pozvao ih da to prestanu da čine". 

Bakir Izetbegović tvrdi da sa Mladenom Ivanićem "funkcioniše sasvim normalno", ali da se od prekinute sednice još nije video s njim, niti je običaj da se sreću na dnevnoj bazi. 

- Mi smo imali i tog dana vrlo korektan sastanak, rukovali smo se na kraju i nameravamo raditi na tome da se vrati stabilnost - rekao je član predsedništva iz reda bošnjačkog naroda u Dnevniku BHT1. 

Šta se tu ima federalizovati?

Ocenjujući da će izvesno vreme biti zaustavljen evropski put Bosne i Hercegovine, Izetbegović je postavio pitanje da li se zbog toga trebalo povući iz procesa pred Međunarodnim sudom pravde. 

- Jako smo se potrudili da reforme idu, evropske integracije. Uradili smo ogroman napor, ali ima stvari koje su preče od svih ostalih - rekao je Izetbegović. 

Odbio je optužžbu da je saglasan sa daljnjom federalizacijom BiH, koja bi u završnici dovela do stvaranja trećeg entiteta. 

- Otišao sam u Strazbur da upozorim svoje kolege iz EPP-a, da kroz principe federalizma ne stvaraju temelje za treći entitet. Nema zemlje sa većim principima federalizma od BiH. Šta se tu ima više federalizovati - naveo je Izetbegović.

2024 © - Vesti online