Petak 24.02.2017.
21:12
Tanjug, Vestionline

Tramp najavio veliku modernizaciju američke vojske: Niko ne treba da se petlja sa nama!

Reuters
Tramp: Niko ne treba da se petlja sa nama

Tramp je u govoru na Konferenciji republikanskih aktivista (CPAC) rekao da ima planove za jačanje američke vojske koja je već najsnažnija borbena sila u svetu, i druge inicijative, ali nije izneo više detalja.

Kako je naveo, cilj mu je suštinsko unapređenje vojske u ofanzivnim i defanzivnim kapacitetima uz zahtev za značajno povećanje troškova koje će učiniti odbranu SAD "veću, bolju i jaču nego ikad".

- Nadajmo se da je nikad nećemo upotrebiti, ali niko ne treba da se petlja sa nama. Niko. Biće to jedna od najvećih vojnih modernizacija u američkoj istoriji - rekao je Tramp.

On je u intervjuu Rojtersu u četvrtak rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi obezbedio da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je naveo, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

Tramp se požalio i na rusko razmeštanje krstarećih raketa kao na kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti prilikom kada i ako se bude sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na to je ranije u petak reagovao predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev upozorivši da bi ta Trampova najava mogla da pokrene novu trku u naoružanju između Vašingtona i Moskve.

2024 © - Vesti online