Petak 24.02.2017.
16:00
M. Đorđević - Vesti

Gorski car

sr.wikipedia
Milan Obrenović

Pljačkao je, ljude čak palio vatrom da mu odaju gde su pare, a nije prezao ni od ubistva. Zato mu je na suđenju jedan seljak iz Proloma držao stranu: "Nije me mučio, a to što mi je pare uzeo, pa takav je njegov hajdučki zanat!".

O svojim zločinima, Brkić je redovno izveštavao okružnog kapetana, pa je čak i pečat imao, sa firmom "M. Brkić, Gorski Car". Svoja saopštenja kapetanu potpisivao je sa "Naprednjacima sudija". Brkić je na sudu priznao sva nedela, uključujući i 15 ubistava, osim jednog - da je nekom domaćinu ukrao ovcu!

Jedan seljak je podrobno opisao svoj susret sa hajducima Milana Brkića: "Onda me pritegli i pita me Brkić: 'Kazuj, more, koje si ti varbe'? Ja sam se pravio da ne razumem, i gledam niza se. K'azuj, jesi li radikal ili naprednjak'?". I tu se na trenutak svedočenje Vićentija Vasovića, iz Ljutica, prekida.

"Pa, šta si mu rekao", pita sudija, "jesi li radikal ili naprednjak"? "Rekao sam mu: 'Gospodin hajduk, ja sam rabadžija'!".

Brkić je potvrdio da se ovaj susret dogodio kada su njegovi hajduci puškama "ostavku predsedniku miovačkom potpisali", a zatim, na drugi dan Uskrsa, upali u mehanu sela Duškovci uz uzvik: "Boga li vam vašeg naprednjačkog, sad ćete videti kako gorski carevi peglaju"! Tom prilikom su ubili seoskog kmeta i njegovog pisara, jer se za obojicu pouzdano znalo koje su "varbe".


 

2024 © - Vesti online