Petak 24.02.2017.
18:01
Z. M. - Vesti

Izetbegović razbija Bosnu

Tanjug/AP
Krizni sastanak: U vili Mir dogovaran odgovor Srbije i Srpske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ocenili su posle sastanka u Beogradu da je dovedena u pitanje stabilnost Bosne i Hercegovine i sudbina srpskog naroda.

- Ovim zahtevom odnosi Srbije i BiH su vraćeni 25 godina unazad, u vreme Dejtonskog sporazuma i ono malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo i mnogo razgovora u pravcu uspostavljanja pomirenja, danas je jasno da toga nema - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je dodao, ako želite da podignete tužbu protiv susedne zemlje i znate da ne možete da je dobijete, onda to pokazuje koliko su duboki i temeljni naši problemi.
Istakao je da Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid.

- Očigledno je da neki ljudi žive u prošlosti i od nje pokušavaju da žive - primetio je srpski premijer.

On je kazao da danas ne možemo da govorimo o izgradnji poverenja, već o očuvanju mira i stabilnosti, a "sve preko toga ako uspemo je dobro".

- Naš posao je da sačuvamo mir, da odgovorimo na njihovu tužbu da ona ne urodi plodom, što će se i dogoditi, da zaštitimo svoj narod i da potom tražimo načine za istinski dijalog - rekao je Vučić, uz ocenu da smo do sada mnogo vremena protraćili.

Nikolić je rekao da je Bakir Izetbegović podnošenjem tužbe doveo u neizvesnost buduće odnose Srbije i BiH, ali i sudbini same BiH i RS, imajući u vidu da hrvatski predstavnici nisu za reviziju tužbe.

Predsednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da je inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid akt mržnje Bošnjaka u Sarajevu prema Srbima i poručio da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović time "ugasio svetlo" BiH.

I Štrahe protiv tužbe

Predsednik Srpske Milorad Dodik, u sredu uveče, boravio je u Beču, gde je razgovarao sa čelnicima Slobodarske partije Austrije (FPO), pojedinačno najjače stranke u toj zemlji. I Štrahe smatra da je tužba protiv Srbije vraćanje u prošlost, te da bi visoki predstavnik u BiH, Austrijanac Valentin Incko trebalo da reaguje. Štrahe je upitao zašto Incko sada ne reaguje, kada neko podriva institucije BiH, a znao je da reaguje neprestano protiv Srba i RS.

2024 © - Vesti online