Četvrtak 23.02.2017.
18:01
E. V.

Tanak glumac, dobar komunista

Tanjug
Reditelj i glavni glumac: Emir Kusturica

Sam Kusturica na više načina vezan je za ovaj festival - bio je u Savetu Festa, u vreme najgorih sankcija kojima je bila "okovana" Srbija na festival je dovodio svetske zvezde od Džonija Depa do Harvija Kajtela.

- Fest je preživeo. On je kao Srbija, pokušava da nađe svoje mesto među festivalima, kao i naša država prema drugim državama. Fest je bio mezimče Amerike i Evrope, svi filmovi su stizali do rumunske i bugarske gvozdene zavese, nema ko od glumaca i autora u ono doba nije stigao u Beograd. Kada je srušena Jugoslavija meni je bilo žao pa sam, koliko je to bilo moguće, pomogao Fest - kaže Kusturica i ističe da je ovaj festival u svojim zlatnim godinama bio ogledalo svetskog filma.

- Ja mislim da bi Fest trebalo da nastavi s onim što je ostalo u sećanju iz tog doba: velika autorska dostignuća, veliki filmovi, to je ono što bi trebalo da bude u budućnosti, pozornica na kojoj se smenjuju najznačajniji autorski pothvati u svetu - dodaje čuveni reditelj. U svom novom filmu, osim što je reditelj, on igra i glavnu mušku ulogu uz italijansku zvezdu Moniku Beluči. Mnogi su mu zavideli što je scene "delio" sa jednom od najlepših žena sveta. Ipak, on ističe, pre svega, glumačku i umetničku saradnju sa njom.

- Pošto sam ja tanak glumac, ali sam dobar komunista, moja uloga je bila da pratim rad oko sebe, Moniku Beluči i Slobodu Mićalović. Moram da kažem kako sam oduševljen njihovim kreacijama, koje su i meni pomogli da budem i reditelj, ali i glumac komunista.

Situacije iz života

- Nikada nijedan film koji proizvodi potres u duši i koji ushićuje ljude nije pravljen tačno po scenariju. Ima i takvih, ali su retki - kaže Kusturica. Na pitanje s kojom publikom će film najbolje komunicirati, čuveni reditelj je spremno odgovorio.
- Mislim da je moguća šira komunikacija zato što film barata potresnim, dramatičnim, ali i duhovitim situacijama iz ljudskog života.

Film "Na Mliječnom putu" je izazvao pozitivne reakcije na svetskoj premijeri na festivalu u Veneciji, zatim u Londonu, Moskvi, Lisabonu, kao i na prvom prikazivanju u Srbiji nedavno na Kustendorfu. Ipak, beogradska premijera je nešto drugo...

- Beogradska publika je oduvek bila prava mera za vrednost jednog filma. Pošto je ta publika počela da me prati davno ja sam se uvek trudio da ih dovedem do ushićenja. Nema razloga da to ne bude najbolja projekcija ovog filma - smatra Kusturica.

Biće šta je suđeno

Mediji su sa puno pažnje pratili snimanje filma koje je trajalo tri godine. Temeljan kao i uvek, Kusturica je prema sopstvenim rečima napravio savremenu bajku.
- Ideja ovog filma je skrivena u tajni ljubavi, žrtvovanja i idealizovane forme koju negujem od početka. Čovek koji nosi mleko otkrije da zmija voli mleko, a žena koja je zaljubljena u njega sve čini da ga pridobije. K'o što to biva u životu, on se zaljubi u onu drugu. Nije ono što hoćeš nego će biti ono što je suđeno. Jednom rečju, ovaj film aktivira ne samo zaplet koji vodi preko pogrešne odluke mlade žene koja je zaljubljena u Kostu, što odvede u tragičan kraj. Oni bivaju ubijeni od potere koja goni onu drugu, koju igra Monika Beluči. Toj poteri se pridruži Kosta i tada se javlja velika nerealizovana ljubav između njih dvoje - kaže Kusturica i otkriva:
- Sve bude, na kraju, u znaku Foknera i njegove ideje iz romana "Divlje palme" kada jedan čovek prouzrokuje, ne želeći, smrt voljene osobe. Kada želi da se ubije pomisli: ako se ubijem ko će se sećati one žene gore i ljubavi naše!

2024 © - Vesti online