Četvrtak 23.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Bolnica poslala račune za obdukciju?!

Reuters
Saslušao žalbe ucveljenih: Tomas de Mezijer

Porodice su, naime, nedugo posle tragedije u kojoj je terorista Anis Amri kamionom ubio 12 ljudi i 50 teško povredio, dobile račune od klinike Šarite za obdukciju poginulih!

Pretnje dužnicima

Računi, koje su neki od njih dobili još pre Božića, sa potpisom direktora Instituta za sudsku medicinu Mihaela Tsokosa, sadržali su zahtev za uplatu novca do određenog roka, inače će dug biti naplaćen preko inkaso-firme (uterivača dugova). Tsokos je tri nedelje kasnije poslao nova pisma u kojima je povukao ove zahteve, navodi berlinski dnevnik "Tagesšpigel".

- Ovim želimo da Vam se izričito izvinimo što ste dobili račun za obdukciju i molimo Vas da to smatrate bespredmetnim. Razumljivo je da račun ne morate da platite. Ovde se, nažalost, radi o administrativnom previdu za koji je krivo vanredno stanje posle stravičnog napada, a to u sudskoj medicini nije smelo da se dogodi, pravdao se pomenuti direktor.

Političari isterali rodbinu

Pomenuti "previd" službenika bolnice nije jedini propust koji je dodatno zagorčao život porodicama žrtava ove tragedije.

Odmah posle napada je Savezna kriminalistička služba (BKA) blokirala sve informacije, tako da porodice nisu mogle da dođu do saznanja da li se među žrtvama nalaze i njihovi najbliži.
Puna tri dana je klinikama trebalo da utvrde da li su među žrtvama i nestali koje su prijavile njihove porodice.

Miler odugovlačio

Koliko je neprimereno brzo stigao bezobrazni račun Šaritea, toliko je kasnilo pismo saučešća gradonačelnika Berlina Mihaela Milera, koje je on uputio čak dva meseca posle napada. U njemu objašnjava da je toliko dugo čekao jer je "svesno hteo da prođe neko vreme i da se obrati ličnim pismom, kako njima, tako i povređenima u napadu. Iz celog sveta su nedeljama stizali izrazi saučešća, koji su bili posvećeni naročito porodicama i drugim žrtvama napada", napisao je Miler.

Osim toga, neke porodice su se požalile predsedniku Gauku da nisu mogle da prisustvuju misi za nastradale, jer su u crkvi mesta zauzeli visokorangirani političari. Gauk je rekao da o tome ništa nije znao.

Nemaju adrese?

Portparolka Senata Klaudija Zinder je kašnjenje pravdala time da je bilo teško da se dođe do adresa porodica, a cilj je bio da se istovremeno pošalju pisma svima zajedno, kako je objasnila. Adrese je, naravno, mogla da "pozajmi" od blagajne bolnice Šarite.

2024 © - Vesti online