Četvrtak 23.02.2017.
18:01
N. S. Preradović - Vesti

Brisel ruši brzu prugu kroz Srbiju

M.Todorović
Branko Pavlović

Evropski zvaničnici izjavili su da se ispituje finansijska održivost 2,89 milijardi dolara vredne pruge i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi.

Iako je na udaru Mađarska, kao članica EU, Brisel time ugrožava i srpske planove u poslu s Kinezima za koji Beograd tvrdi da zahvaljujući pruzi može da vredi i do četiri milijarde evra.

Naime, 350 kilometara brze pruge koja bi povezala prestonice Srbije i Mađarske, deo je projekta kineskog predsednika vrednog 900 milijardi dolara, čiji je cilj izgradnja infrastrukture i povezivanje s Evropom, Bliskim istokom i Afrikom.

Branko Pavlović, savetnik malih akcionara, za "Vesti" objašnjava da ga ne čudi evropska istraga, jer se Nemačka i Francuska kao najmoćnije članice EU plaše kineske konkurencije.

- Dosad je sve u Evropi bilo nemačko-francuska prćija, pa ih plaši dolazak kineskog kapitala. Naročito strepe od novih kineskih investicija, jer znaju da Kinezi imaju dosta novca kojeg nameravaju da plasiraju u Evropi - kaže Pavlović.
Sada Evropljanima smeta poslovanje po principu "direktne nagodbe", koje je prema Pavlovićevim rečima odavno ozakonjeno u Srbiji.

- Sve poslove s Arapima sklapamo po sistemu direktne nagodbe, ali se zvaničnici EU nikada nisu potresali zbog nepostojanja tendera u Srbiji. Sada im smeta, jer je u pitanju Kina. Ovakvih sukoba u godinama koje dolaze biće sve više, zbog kineske ekspanzije - navodi Pavlović.

Blokada do Grčke

Državni kineski mediji navode da je ugovor o izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta potpisan tokom samita sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Letoniji prošlog novembra.
Tom prugom bi vreme putovanja između srpske i mađarske prestonice bilo skraćeno sa osam sati na tri. To je od ogromnog značaja, jer je deo linije koja bi morem povezala Kinu s grčkom lukom Pirej koju je kupila. Bez železničke veze Beograda i Budimpešte, Kina bi imala problem i da izvozi proizvode svojih evropskih fabrika železnicom do Pireja, a preko mora na druge kontinente.

2024 © - Vesti online