Četvrtak 23.02.2017.
10:27
Vestionline

Mekejn tajno posetio "srce Islamske države"

Reuters
Džon Mekejn: Šta je radio tajno u Siriji?

Mekejn je posetio sirijski grad Kobani, gde je sa američkim vojnicima i predstavnicima kurdske opozicije razgovarao o oslobađanju grada Rake od džihadista Islamske države.

Posle ovog putovanja, šef komiteta Senata za oružane snage otišao je u Ankaru, gde se sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Volstrit džornal je preneo da je Mekejnov put u Siriju organizovala američka vojska i da je on postao prvi američki zvaničnik koji je došao u Siriju od angažovanja oružanih snaga SAD u pomoći pobunjeničkim paravojnim formacijama. 

Takođe, Mekejn je boravio i u gradu Raki, nezvaničnoj prestonici Islamske države, gde je razgovarao sa kurdskim borcima. 

Prethodno je Raku posetio i šef Pentagona Džejms Matis, posle čega je načelnik Centralne komande američke vojske general Džozef Votel rekao da je neophodno više američkih trupa da bi se džihadisti proterali iz tog grada. 

Plan za osvajanje Rake je suspendovao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji ne želi da Kurdi učestvuju u tome. Zbog toga se Mekejn u Ankari sastao i sa njim, kako bi se razmotrilo stanje u Siriji i stekao uvid u odnose Turske i SAD.

Ranije je predsednik SAD Donald Tramp optužio Mekejna da su se Sjedinjene Države zaglibile u sukobe po celom svetu.
 

2024 © - Vesti online