Četvrtak 23.02.2017.
10:06
M. Topalović - Vesti

Mukotrpno stvaranje olimpijskih šampiona

facebook. com
Alpski skijaš Rašo i otac Goran Jevremović

Zimski sportovi u Srbiji nisu razvijeni bez obzira na par planinskih destinacije koje su turističke meke. Poslednjih godina primetan je pomak, naročito na Zlatiboru, koji ima dugu tradiciju u nordijskom skijanju kroz stari klub "Janićije Jeremić".
Trenutno egzistiraju SK Zlatibor i SK Zvezda organizatori februarske sprinterske trke, za sve kategorije, na 500 metara. Domaćin je bio Avantura park koji je obezbedio veštački sneg.
- FIS trka Prvenstva Srbije u sprintu okupila je 60 takmičara, kaže jedan od organizatora Canko Paunović, Imali smo goste iz Republike Srpske. Trka je održana posle dve godine pauze jer nije bilo snega. Zato zahvaljujemo Avanturi koja je ustupila stazu i mašine za vešački sneg.

facebook. com
Dobar odaziv najtalentovanijih nordijaca: Canko Paunović

Kvalitet?
- U mlađim kategorijama bilo je kvantiteta i kvaliteta. Najmlađi takmičari rođeni su 2011. Seniori su trčali dva kruga, odnosno 1.000 metara. Dovoljno je reći da su se takmičili reprezentativci Damir Rašić i Ana Ilić koji su već učestvovali na EYOF-u. Oni su kandidati za OI u Pjongčangu 2018. godine sa realnim izgledima da se nađu na Zimskoj olimpijadi u Južnoj Koreji.
Zanimljivost?
- Prvi put se dogodilo da imamo čak 20 domaćih takmičara. Nordijsko skijanje je vrlo popularno na Zlatiboru koji ima Tić polje jedinu homogenizovanu stazu u Srbiji. U kluboviam je više devojčica jer dečaci najčešće treniraju fudbal. Imaju dva kluba i dve škole fudbala, ali smo zadovoljni jer ski klubovi iz godine u godinu rastu.

facebook. com
Svetla perspektiva: Ana Ilić

Nordijsko skijanje je baš popularno na Zlatiboru?
- Pre tri nedelje bilo smo domaćini Balkanskog kupa. Imali smo goste iz Čilea, Argentine i Brazila! Oduševljeni su uslovima i sa Zlatibora su poneli najlepše uspomene. Planirano je da se 11. i 12. marta održi FIS Prvesntvo Srbije na stazama od 2,5 do 10 kilometara. Nadamo se da će biti snega.
Na Zlatiboru postoji bijatlonski, ali i dva kluba u alpskom skijanju: Zvezda i Čigota čiji je najuspešniji takmičar Rašo Jevremović.

- Sa 11 godina počeo sam da nastupam za skijašku reprezentaciju Srbije, a sada brusim formu za najelitniju smotru. Bio sam dvostruki državni prvak u kategoriji slaloma i veleslaloma. Nedavno sam osvojio rekordna 52 boda u veleslalomu, na Olimpijskoj Bjelasnici.
Biser srpskog skijanja brusi formu na glečerima Austrije. Italije i Slovenije. U biografiji ima značajne rezultate sa međunarodnih trka u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Andori...

Svakodnevno radiš sa slovenačkim stručnjakom Jerašom Maticem, inače budućim zetom porodice Jevremović?

facebook. com
Na pragu olimpijske norme: Rašo Jevremović

- Imam veliku podršku roditelja i dve sestre, koje su se takođe bavile skijanjem. Kako moralnu tako i finansijsku, što je od velikog značaja u ovom sportu. Uzor mi je Ivica Kostelić i jednog dana bih želeo da dostignem njegov uspeh. Karijeru je počeo od nule, kaže Rašo, Treninzi su veoma naporni, ponekad teški, ali trud se isplati. Skijanje je postalo sastavni deo mog života. Sledeći cilj je učešće na Zimskim Olimpijskim igrama u Koreji 2018, ambiciozan je mladi Jevremović koji je završio Ekonomsku školu u Čajetini.

facebook. com
Složni do cilja: Porodica Jevremnović

Talentovani skijaš još nema adekvatnu podršku Skijaškog saveza Srbije. Otac Goran kaže da njegov sin na startu nije dobio ni zahvalnicu, kamoli neka finansijska sredstva. A novac za treninge, pripreme, takmičenja i opremu ne pada sa neba. Godišnje je potrebno uložiti i do 40.000 evra.
Sami finansirate sina kao "Đoković sindrom"?
- Za sada izdržavam, ali ne znam do kada ću, iskren je otac Goran Jevremović koji se i sam bavio nordisjkim skijanjem, I dalje mi je u srcu, ali sam se našao i u alpskom zbog sina koji je zaista veliki talenat i ima najviše FIS bodova u svom uzrastu. Sledeća stanica je Evropa kup pa svetski jer trener želi da postepeno napreduje. 

facebook. com
Svakodnevni napredak: Rašo Jevremović

Izlaz iz krize?
Uz kritike da li imate i konkretne predloge?
- Konfiguracija terena, staze, klima...Zlatibor je bogom dan za nordijske discipline, kaže Goran Jevremović, Savez to još nije osetio u meri koja je potrebna. Neophodna je izgradnja letnjeg poligona za treniranje na rolšuama. Pitam se gde odlazi novac iz budžeta?!  Imaju tri zaposlena u savezu, kupili su službeni automobila za 1,8 miliona, a u BiH jedan zaposlen. Nordijci moraju da budu jedinstveni, a ne da se dogodi da u Sjenici postoji šest klubova?!

Sa Jeremićem bolji dani

facebook. com
Najava boljih dana: Nikola Jeremić

Zlatiborac Nikola Jeremić nedavno je u ski savezu naimenovan za direktora nordijaca.
- Sjajan potez, ozarilo se lice Gorana Jevremnovića, Bio je nordijski reprezentativac i bijatlonac, poznaje problematiku...Trudi se, "grize". Bori se za svaki dinar, pregovara satima kada treba smanjiti cene smeštaja i sličnih izdataka. Sa njim dolaze bolji dani.

2024 © - Vesti online