Sreda 22.02.2017.
15:48
Index hr, Vestionline

Radioaktivni oblak nad Evropom: Da li su za zračenje krivi Rusi?

pixabay.com
Da li su za sve krivi Rusi?

Ovaj element pronađen je u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španiji. Nivo zračenja od početka januara vratila se na normalnu, ali naučnici još treba da utvrde njegov izvor.

Vlasti u Norveškoj i Francuskoj, gde je izmerena veća količina radijacije, potvrdile su da nema opasnosti po zdravlje ljudi. Količine koje su došle u atmosferu su, kako piše nemački Bild, jako male. 

Iz SAD-a stigao specijalni avion za merenje radijacije

Stručnjake ipak zabrinjava to što se događa i to u tolikoj meri da je iz SAD-a u Evropu stigao specijalni avion koji meri radijaciju u vazduhu.

Razlog pojačanoj radijaciji se još ne zna. Britanski mediji nagađaju da su možda Rusi izvodili tajne nuklearne eksperimente na Arktiku. Ali, geolozi i seizmolozi se ne slažu. Kažu da nisu utvrdili nikakve seizmološke aktivnosti koje bi potkrepile nagađanja o nuklearnom eksperimentu. 

Jedna od verovatnijih teorija je ta da su radioaktivne supstance iscurile sa neke od brojnih olupina ruskih podmornica. Na dnu Barencovog mora nalazi se, naime, nekoliko ruskih nuklearnih podmornica. Norveške vlasti kažu da je u vreme prvog merenja more bilo uzburkano zbog oluje pa je moguće da je došlo do pomeranja neke od podmornica što je moglo rezultirati dodatnim oštećenjem i curenjem radioaktivnih supstanci.

2024 © - Vesti online