Utorak 21.02.2017.
18:33
Vestionline

Omiljena Hitlerova glumica i Gebelsova ljubavnica je bila sovjetski špijun

commons.wikimedia.org/Das Bunderarchiv
Marik Rok je bila strani agent

Rokova, kojoj je na dve godine posle rata zabranjen rad zbog bliskosti sa nacističkim režimom, je zapravo sve informacije o Trećem rajhu do kojih je dolazila prosleđivala Moskvi, navodi britanski Gardijan.

Marika je rođena u Kairu 1913. godine. Roditelji su joj bili Mađari i detinjstvo je provela u Budimpešti.

Karijeru je počela za vreme nacističke vlasti kao zvezda opereta. Za vreme karijere je snimila oko 40 fimova. Umrla je 2004. godine u svojoj 90. godini.

Veruje se da je u KGB regrutovao Hajnc Hofmeste. Njena uloga u obaveštajnoj mreži, kao i informacije koje je prneosila još uvek nisu poznate, a pretpostavlja se da je i njen muž, Džordž Džejkobi, takođe radio za sovjetsku tajnu službu.

Ulogu poznate glumice kao sovjetske špijunke otkrila je zapadnonemačka organizacija "Ghelen", iz koje je nastala trenutna nemačka obaveštajna služba BND.

Marika je deo nacističkog režima koji je hteo da stvori filmsku industriju koja bi mogla da se takmiči sa holivudom. Smatrali su je za Hitlerovu omiljenu glumicu, a navodno je imala aferu sa ministrom propagande, Gebelsom.

Nakon uloge u filmu Lučite Kavaleri iz 1934. godine je postala slavna. Često je glumila u propagandnim filmovima uz Johanesa Histersa.

2024 © - Vesti online