Utorak 21.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Nemačka i Britanija rade iza leđa Brisela

Reuters
Novi saveznici: Felon i Fon der Lajenova

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je za "Blumberg" rekla da zajedno sa britanskim kolegom Majklom Felonom radi na "bilateralnom projektu u vojnoj oblasti".

- Želimo da imamo veoma blisku saradnju, jer smo međusobno potrebni jedni drugima i imamo zajedničke interese - kaže Nemica.

Ta saradnja bi trebalo da obuhvati vojsku i tajne službe, pošto je britanska MI6 jedna od vodećih obaveštajnih službi u svetu.

Felon je o svemu ovome nešto suzdržanije izjavio da "ne želi da isključi bezbednosne zahteve iz Evropske unije".

Saradnja bi obuhvatala projekte koji počivaju na jednoj vrsti reciprociteta: Nemačka kupuje britanske vojne i špijunske produkte, Velika Britanija zauzvrat ne pravi prepreke sa carinama za nemačke automobile i mašine - a sve to bi trebalo da funkcioniše i posle Bregzita, odnosno istupanja Velike Britanije iz EU.

Nemačka i Velika Britanija bi tako mogle da zaključe alijansu u vojnoj oblasti izvan Unije. Po tumačenju pomenutog portala, inicijativa Fon der Lajenove je dupli front protiv Evropske unije.
Prvo, jer su različiti čelnici EU do sada zahtevali od članica da ne vode separatne pregovore sa Londonom.

Drugo, jer je EU pre nekoliko meseci startovala sa inicijativom da se dođe do zajedničke evropske odbrane, koja bi na kraju prerasla u zajedničku evropsku vojsku. Britanci su to odbili i zapretili vetom, a protiv su i SAD i NATO.

Ova inicijativa je sada otvoreno dovedena u pitanje od strane Nemačke.

Svi će na Rusiju

Ministarka Lajen je za "Blumberg" rekla da je mapa puta "nezavisna od EU": "Bezbednost je važna za evropski kontinent i za Veliku Britaniju. Imamo zajedničke neprijatelje", rekla je ona misleći na Rusiju, a ne na Komisiju EU u Briselu, tumači ovu izjavu već navedeni nemački portal.

2024 © - Vesti online