Utorak 21.02.2017.
10:34
pravda.rs, Vestionline

Evropa u panici: Marin le Pen bi mogla da "digne u vazduh" Evropsku uniju

Reuters
Moguća pobeda Marin Le Pen uteruhe strah u kosti EU

Socijalista Benoa Amon i levičarski kandidat Žan Lik Melanšon, razgovarali su u petak o mogućnosti da udruže snage kako bi pobedili Le Penovu i njenu partiju Nacionalni front.

Ankete javnog mnjenje daju podršku ovoj dvojici muškaraca toliko, da ako bi se udružili, mogli bi imati dovoljno da 7. maja uđu u trku između dva prvoplasirana kandidata.

Mnogi nosioci francuskog duga se plaše Le Penove, koja je rekla da će izvesti zemlju iz Evropske unije.

Ali su oni očigledno prodali obveznice strahujući da bi ujedinjena levica mogla, možda ironično, pogurati centrističko glasanja ka Le Penovoj.

Finansijski analitičari su već držali na oku berzu ove godine, sa predstojećim izborima u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji i time da je budućnost Evropske unije potencijalno dovedena u pitanje.

Važno je napomenuti da pobeda Le Penove ne čini francusko odstupanje iz EU sigurnim.

Ali tamošnji izbori zaslužuju bliže nadgledanje nego kod ostalih evropskih učesnika, izjavio je Erik Adler, direktor PGIM nekretnina.

- Ideja da Marin le Pen može da pobedi bi mogla da digne u vazuh Evropsku uniju - poručuje Adler.

Le Penova želi da obuzda imigraciju i bila je udarna vest u proteklih godinu dana sa svojom retorikom protiv Evropske unije, koja zvuči kao ona od bivšeg Bregzit lidera Najdžela Faraža.

Francusko napuštanje EU bi u suštini značilo da unija gubi svoju drugu i treću najveću ekonomiju na izborima u razmaku od manje od godinu dana.

Za razliku od Velike Britanije, Francuska takođe koristi evro, pa će morati da promeni valutu ukoliko napusti Evropsku uniju.

Anksioznost po pitanju toga da bi Le Penova eventualno mogla da pobedi na francuskim izborima je uznemirila investitore na globalnom nivou.

- Ako Le Penova pobedi, imaćemo krizu sa evrom - rekao je Piter Kardilo, glavni tržišni ekonomista, dodajući da bi takav veliki poremećaj još podigao američki dolar.

2024 © - Vesti online