Sreda 22.02.2017.
12:30
A. Šišić - Vesti

Pakt pape i demona

pixabay.com
 

Jedni tvrde da je mehanička glava bila izlivena od mesinga i poput robota imala je svoju volju, odnosno mogla je da na postavljeno pitanje odgovori potvrdno ili odrično. Drugi tvrde da je ona preteča kiborga i veštačke inteligencije, jer je pažljivo slušala i odgovarala na svim jezicima na kojima su joj pitanja postavljana. Jedan od ponosnih vlasnika ovog drevnog robota je navodno bio papa Silvester Drugi, poznatiji kao Gerbert od Ariljaka ili prvi francuski papa.

Veruje se da je ova glava u jednom periodu kreirala Francusku jer papa nije radio ništa bez njenog znanja. Pojedinci veruju da ova mašina nije bila napravljena od ljudske ruke, već da je bila dar iz pakla. Priče kažu da je Gerbert sklopio pakt sa ženskim demonom Meridijana iz u njenu pomoć je zaseo na papski tron.
 
Koliko je papa verovao ovoj skalameriji, govori legenda u kojoj mu je ona ukazala da ako ikad održi misu u Jerusalimu, đavo će doći po bronzanu, ali i njegovu glavu. Da li je ova demonska naprava zaista postojala niko sa sigurniošću ne može da tvrdi, ali pomama koja je okružuje navodi ljude na pomisao da je negde duboko sakrivena i da i danas vlada iz potaje.
 

Spisak vlasnika

Glava je, kažu, bila u rukama:
* Nordijskog boga Odina
* Vergilija, rimskog pesnika
* Svetog Alberta Velikog, nemačkog filozofa i fratra
* Fausta




 
2024 © - Vesti online