Subota 26.06.2010.
22:55 >> 00:05h
Vestionline

Gana izbacila Ameriku u produžetku

Gana je do prednosti došla već u 5. minutu golom Boatenga, izjednačenje je doneo Donovan u 62. sa penala, a veliku pobedu afričkoj ekipi doneo je Gijan u 93. minutu.

Gana je mnogo bolje počela meč i došla do prednosti već u 5. minutu. Kevin Prins Boateng je primio odličan pas od Asamoe i odličnim udarcem sa 15-ak metara savladao Hauarda, koji je, mora se priznati, bio loše postavljen. Bio je to prvi gol Gane na ovom Mundijalu iz igre pošto su prethodna dva došla sa penala.

Gana je u narednim minutima pokušala da iskoristi šokiranost Amerikanaca rano primljenim golom. Odlično su izabranici Milovana Rajevca delovali po bokovima, gde su do izražaja dolazili Inkom i Sarpei. Amerikanci su u finišu poluvremena došli do igre i u nekoliko navrata su stvorili solidne polušanse.

Igrači SAD su još agresivnije ušli u nastavak meča i to im je donelo rezultata. Stalan pritisak na odbranu Gane rezultovao je penalom u 62. minutu kada je Džonatan Mensah oborio u svom kaznenom prostoru Klinta Dempsija, i za sudiju Kasaija nije bilo dileme. Siguran realizator bio je Lendon Donovan, i Amerikanci su došli do pozitivnog rezultata. Posle toga, igra se dodatno ubrzala jer su oba tima želela da posao završe pre produžetaka. Međutim, promena nije bilo tako da se otišlo u produžetke, po prvi put na SP.

Gana je kao i u regularnom delu meča iz prve šanse došla do gola i nove prednosti. Odličan pas Apije iskoristio je Gijan u 93. minutu i pored Bokanegre savladao golmana Hauarda za 2:1.

Tokom produžetka Amerikanci su pokušali da opet dođu do izjednačenja, imali su nekoliko opasnih akcija, međutim Gana je delovala veoma sigurno u odbrani. U drugom produžetku Gana je mogla i do ubedljivije pobede posle nekoliko odličnih kontranapada, ali igrači Milovana Rajevca nisu imali dovoljno koncentracije u završnici.

Gana je treća afrička selekcija koja je uspela da se plasira u četvrtfinale SP, posle Kameruna 1990. i Senegala 2002. godine. Ekipa Milovana Rajevca će u četvrtfinalu igrati sa selekcijom Urugvaja.

Selektor Gane Milovan Rajevac nije krio oduševljenje plasmanom ekipe u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

"Učinili smo Ganu ponosnom. Naparavili smo veličanstven uspeh, koji će se pamtiti. Momci su odigrali odličan meč, ispunili svaki dogovor i rezultat nije mogao da izostane. Amerikanci su još jednom pokazali da se radi o veoma dobroj i disciplinovanoj ekipi. Pre početka šampionata pričali smo o polufinalu, ali nam je ipak osnovni cilj bio da izađemo iz grupe. Sada smo otišli i korak dalje i svi smo srećni zbog toga", rekao je Rajevac posle meča.

SAD - Gana 1:2 (1:1, 0:1)
Strelci: Donovan 62'pen - Boateng 5', Gijan 93'. Stadion: Rojal Bafokeng. Gledalaca: 28.646. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Žuti kartoni: Klark, Čerundolo, Bokanegra (SAD), Džonatan, Ajev (Gana).

 

 

SAD: Hauard, Čerundolo, Demerit, Bokanegra, Bornstajn, Dempsi, Bredli, Klark (Edu 30'), Donovan, Altidor (Gomez 91'), Findli (Fajlhaber 46'). Selektor: Bob Bredli.

GANA: Kingson, Inkom (Muntari 113'), Džonatan, Mensah, Pentsil, Sarpei (Adi 73'), Asamoa, Boateng (Apija 78'), Anan, Ajev, Gijan. Selektor: Milovan Rajevac.

2024 © - Vesti online