Utorak 21.02.2017.
08:37
Vestionline

On ne podnosi autoritete: Kako će se nositi sa Trampom?

commons.wikimedia.org/U.S. Army Public Affairs
Donald Tramp je izabrao novog generala američke vojske: H. R. Mekmaster

Rojters navodi da je Mekmaster, čije je puno ime Herbert Rejmond, "visoko cenjeni vojni taktičar i strateški mislilac, ali je njegov izbor iznenadio mnoge posmatrače koji su se pitali kako će se Mekmaster, koji je poznat kao neko ko dovodi u pitanje autoritete, nositi sa Belom kućom koja nije dobro primala kritike".

Mekmaster zamenjuje Trampu odanog penzionisanog generala Majkla Flina, koji je smenjen sa funkcije savetnika za nacionalnu bezbednost 13. februara, nakon što su se pojavili izveštaji da potpredsedniku SAD Majku Pensu nije rekao istinu da je pričao sa ambasadorom Rusije u Vašingtonu o američkim sankcijama Moskvi. 

"Njujork tajms" navodi da je general Mekmaster "viđen kao jedan od vodećih intelektualaca američke vojske, za kojeg prvi put čulo kada je žestoko kritikovao Združeni štab zbog načina vođenja Vijetnamskog rata, a kasnije je kritikovao i način na koji je administracija predsednika Džordža Buša Mlađeg krenula u rat u Iraku". 

List piše i da je Mekmaster kao komandant snaga koje su se borile protiv pobune u Iraku "obezbedio osnovu za promenu u pristupu koju je general Dejvid Petreus prihvatio i promenio tok rata koji su SAD bile na ivici da izgube". 

Predsednik SAD je izbor Mekmastera obelodanio u Mar a Lagu, u svojem privatnom klubu u floridskom Palm biču. 

Tramp je naveo da je Mekmaster "čovek izuzetnog talenta i izuzetnog iskustva". 

Predsednik SAD je takođe objavio da će dosadašnji vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost general Kit Kelog preuzeti dužnost šefa kabineta Saveta za nacionalnu bezbednost. 

AP podseća da je Tramp tražio zamenu za penzionisanog generala Majkla Flina, kojeg je otpustio prošle nedelje. 

Rojters prenosi da je Tramp kazao i da će bivši američki ambasador u UN Džon Bolton, sa kojim je takođe razgovarao, kao i sa Mekmasterom i Kelogom o funkciji savetnika za nacionalnu bezbednost, zauzeti drugu poziciju u njegovoj administraciji.

2024 © - Vesti online