Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti

Legenda umrla na treningu

youtube.com/Red Bull
Legenda u skokovima u vodu: Nikola - Niki Stajković

On je sa suprugom posetio gradski bazen kako bi trenirao. Supruga je ranije otišla na presvlačenje, a Stajkovićevo telo su na dnu bazena nešto kasnije ugledali mališani koji su se kupali. Dečaci su odmah pozvali trenera i spasioca koji su pokušali da reanimiraju Stajkovića, ali, nažalost, svi njihovi pokušaji bili su uzaludni.

Došao sa Havaja

Nikola Stajković je studirao ekonomiju i psihologiju u SAD, a po okončanju sportske karijere živeo je na Havajima. Ovih dana se nalazio u poseti "domovini" Halajnu u Austriji, odnosno Salcburgu koji je često posećivao.

Nikola Stajković je bio jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih austrijskih skakača u vodu, a ostvario je brojne nacionalne i međunarodne uspehe. Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972, Montrealu 1976, Moskvi 1980, Seulu 1988 i Barseloni 1992. godine. Najbolji plasman na Olimpijskim igrama ostvario je 1980. godine kada je u Moskvi osvojio osmo mesto.

Stajković je rođen u Salcburgu kao dete roditelja srpskog porekla. Skokovima u vodu počeo je da se bavi još kao trogodišnjak pošto je njegov otac Vlado želeo da od njega napravi svetskog skakača.

Sa deset godina pobedio je na austrijskom prvenstvu, a sa 13 je već učestvovao na Olimpijskim igrama u Minhenu! O njemu se govorilo kao o vunderkindu u svetu skakača u vodu, budući da je na svojim prvim Igrama osvojio 18. mesto.

Među uspesima se ubraja i bronzana medalja na Evropskom prvenstvu 1981. godine.
Stajković, kojeg su u Austriji zvali "Niki", u jednom od intervjua je rekao da se njegov čukundeda prezivao Pašić i da je bio premijer, kao i da je govorio 18 jezika.

- Moj otac je bio crna ovca u porodici, zato što se interesovao samo za sport - kazao je Nikola tom prilikom.

Upitan zašto se bavio skokovima u vodu, rekao je da ne zna.

- Da sam mogao da biram, sigurno bih se odlučio za skijanje ili za surfovanje - rekao je tom prilikom Nikola - Niki Stajković.

Najveći uspesi

* vicešampion Evrope 1987. godine
* treći na EP 1981. u skokovima sa trometarske skakaonice
* srebro na Svetskom kupu 1981. i 1983.
* peti na Svetskom prvenstvu 1986.
* zlato na omladinskom EP 1971. i 1973.
* osmo mesto na OI u Seulu 1988.

 
2024 © - Vesti online