Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti

Pad Francuske, raspad EU

pixabay.com
Unija može postojati bez Britanaca, ali ne i bez Francuske

Ključna izjava globalne strategije EU, kako je objasnila bečkom dnevniku "Standard", jeste da je svet ne tako lepo mesto, pun kriza i konflikata, a da evropske države u njemu mogu da opstanu samo ako su jedinstvene.

"Ta poruka je za mene i posle Bregzita i posle Trampa još bitnija. Okolnost da nam Tramp kaže da bi trebalo samo da se brinemo o bezbednosti jeste dodatni razlog za to da bi trebalo da izrazimo zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kroz više saradnje i čak više integracije", istakla je Toči.

Ona je podvukla da je najveći problem EU iznutra, a ne spolja.

"Pitanje je da li posle Bregzita sledi domino efekat na druge države. Ja u to ne verujem. Trenutno stvari idu u pravcu obrnutog trenda. To pokazuju izbori i vlada u Španiji, kao i predsednički izbori u Austriji. Međutim, najveći test po (opstanak) EU biće Francuska, Italija i Nemačka. Ako predsednički izbori u Francuskoj proteknu dobro, onda možemo da se dalje bavimo primenom globalne strategije. Ako ne, to bi značilo kraj za EU. Unija može postojati bez Britanaca, ali ne i bez Francuske", podvlači Toči.

Kada je reč o transatlantskim odnosima, ona podseća da se ne radi o novim tonovima koje Evropska unija čuje iz Vašingtona.

"Bivši ministar odbrane SAD Robert Gejts već je, u svom oproštajnom govoru 2011. godine, rekao slično, a to je da je Hladni rat okončan pre nekoliko decenija, da je Unija bogatija od Amerike i da je vreme da sama počinje da plaća za svoju bezbednost. Iskreno rečeno - to nije bezobrazna poruka. Do sada su Amerikanci uvek ljubazno formulisali tu poruku, a mi je nismo slušali. To se sada menja, a ako SAD probude Evropljane, to je dobra stvar", uverena je savetnica Mogerinijeve.

Priželjkuje slogu

U budućnosti Točijeva očekuje da će EU formirati "okvir za ozbiljniji pristup Evropljana pitanjima bezbednosti", koja će ipak ostati u nacionalnoj nadležnosti, ali bi kroz saradnju svih članica porasla sposobnost svih.

2024 © - Vesti online