Subota 26.06.2010.
17:50 >> 21:35h
Vestionline

Urugvaj prvi četvrtfinalista Mundijala

Golovima Luisa Suareza u 8. i 80. minutu, strelac za Korejance Čung Jong u 68. Urugvaj je ušao među osam što im je najbolji plasman na Svetskim prvenstvima još od 1970. godine, kada su izgubili u polufinalu od Brazila.

Prvu šansu na utakmici imala je Južna Koreja u petom minutu. Ču Jung Park je izveo slobodan udarac sa oko 20 metara, prebacio je "živi zid" Urugvajaca, ali je lopta pogodila stativu i odbila se u polje. Samo minut kasnije uzvratio je Urugvaj, ali je udarac Forlana odbranio Jung.

Urugvaj je poveo u osmom minutu. Forlan je uputio centaršut sa leve strane, a Jung je propustio loptu koja je došla do Suareza. Urugvajskom napadaču nije bilo teško da sa nekoliko metara zatrese mrežu protivnika. U nastavku meča igralo se uglavnom na sredini terena, a Koreja je najveću šansu za izjednačenje imala u 31. minutu. Park je odlično šutirao sa oko 20 metara, ali je lopta prošla pored gola Muslere. Do poluvremena Urugvajci su mogli i do drugog gola, kojim bi možda rešili utakmicu, ali sudija štark nije svirao očigledan penal nakon starta nad Saurezom u kaznenom prostoru Južne Koreje.

U drugom poluvremenu Urugvajci su se opredelili za čuvanje gola, zbog čega je sredina terena u potpunosti prepuštena Korejcima. Azijski tim je to znao da iskoristi jer je u narednih 25 minuta apsolutno dominirao na terenu. Korejci su bili sve opasniji i bliži golu Urugvaja, a do izjednačenja su stigli golom Čung Jonga u 68. minutu. Odlično je Ji Sung Park centrirao sa desne strane, golman Muslera je pogrešio u proceni što je iskoristio napadač Južne Koreje i glavom plasirao loptu u mrežu pored nemoćnih Muslere i štopera Lugana - 1:1.

Poslednjih dvadesetak minuta protekla su u obostranoj želji da se pitanje pobednika reši u regularnih 90 minuta. Urugvajci su iz nešto agresivnije igre došli do prilike za gol u 73. minutu, ali je odbrana Južne Koreje bila na mestu. Korejanci su, sa druge strane, koristili brzinsku prednosti svojih fudbalera i iz opasnih kontri ugrožavali gol Urugvaja.

Odlučujući momenat desio se u 80. minutu kada je posle gužve u kaznenom prostoru Južne Koreje Luis Suarez primio loptu na ivici 16-eterca. Odlično se oslobio čuvara, a potom fenomenalnim udarcem postigao gol za pobedu od 2:1 i plasman u četvrtfinale. Doduše, Korejanci su imali još jednu odličnu priliku, u 87. minutu, za izjednačenje ali je Ki Hun slabo šutirao u Musleru iz neposredne blizine.

Selektor Urugvaja Oskar Tabarez izjavio je posle pobede svog tima da je njegova ekipa imala više sreće.

"Nije bilo lako i zato ova pobeda ima još veći značaj za nas. Iznenadila me je odlična igra Južne Koreje, i mislim da smo mi imali malo više sreće od njih. Čak se može rechi da nam je pomoglo kada su oni izjednačili jer smo tada počeli da igramo u drugom poluvremenu. Pokazali smo klasu u finišu utakmice, a naročito se to odnosi na Luisa Suareza koji je postiga dva prelepa gola", rekao je Tabarez.
 

Urugvaj - Južna Koreja 2:1 (1:0)
Strelci: Suarez 8', 80' - Čung Jong 68'.

Stadion: Nelson Mandela. Gledalaca: 30.597. Sudija: Volfgang Štark (Nemačka). Žuti kartoni: Je Sung, Du Ri, Jong Hjung (Južna Koreja).

URUGVAJ: Muslera, M. Pereira, Lugano, Godin (Viktorino 46'), Fusile, Arevalo, Perez, A. Pereira (Lodeiro 74'), Forlan, Suarez (Fernandez 84'), Kavani.

Selektor: Oskar Tabarez.

JUŽNA KOREJA: Sung Rjong, Du Ri, Jong Hjung, Jung Su, Jung Pjo, Jung Vu, Sung Jeng (Ki Hun 85'), Je Sung (Dong Guk 61'), Ji Sung, čung Jong, Ču Jang. Selektor: Hu Jung Mu.

2024 © - Vesti online