Subota 26.06.2010.
19:44
Tanjug

Muslimani pozvani da bojkotuju "Blic"

Muamer Zukorlić

Na sednici koja je održana "iza zatvorenih vrata" muslimani koji žive u Srbiji pozvani su na bojkot kupovine i distribucije tog lista, a od međunarodnih islamskiih organizacija i institucija zatražena je podrška.


"Blic" je prošlog vikenda objavio fotomontažu sa Zukorlićevim likom na kojoj je on prikazan kako se rukuje sa papom Benedektom XVI obučen u pravoslavnu odeždu sa krstom na glavi.


U saopštenju Sabora se navodi da fotomontaža simbolizuje "nastavak genocidne politike prema muslimanima" pa se od vrha države, na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem traže "čvrste garancije" kako bi muslimani u Srbiji mogli osetiti ličnu i kolektivnu sigurnost, kao i ravnopravnost sa drugim narodima i zajednicama.


Sabor koji čine predstavnici svih institucija Islamske zajednice u Srbiji, ukazao je da su muslimani u Srbiji zabrinuti za budućnost svog verskog i kulturnog identiteta zbog "sve izraženije islamofobije".


"Islamska zajednica neće dopustiti da ova uvreda i drugi primeri netrpeljivosti prema muslimanima na bilo koji način ugroze dobre odnose sa komšijama hrišćanima, ukazujući da se zajednička budućnost gradi na međusobnom poštovanju", ističe se u saopštenju.


 Ukazano je da sloboda govora, koja predstavlja neospornu civilizacijsku vrednost savremenog društva, ne može biti izgovor za postupke antisemitizma, rasizma, govora mržnje, a ni islamofobije, što se, kako se tvrdi, pokušava činiti na globalnom planu medijskim uvredama na račun poslednjeg verovesnika islama, Muhammeda i drugih islamskih simbola.


Izražena je zahvalnost svim građanima, posebno nemuslimanima, koji su se u velikom broju pridružili osudi objavljivanju fotomontaže sa muftijinim likom.


Sabor je od mešihata zatražio punu odlučnost i, kako se navodi, doslednost na putu povraćaja i zaštite vakufske imovine, oštro osuđujući spregu političara, pravosuđa, tajkuna i kriminalaca, koji posjednjim trzajima nastoje da uzurpiraju vakufsku imovinu, ne prezajući ni od huškanja policije na narod.

2024 © - Vesti online