Subota 26.06.2010.
18:14
Vestionline

Akademici: Odlikovanje Volcera sramota!

Majkl Volcer

"Nevolja i skandal s tim doktoratom sastoje se u tome što se Volcer svojski zalagao za bombardovanje naše zemlje 1999. godine, pravdajući ga kao tzv. humanitarnu intervenciju vajnim moralnim razlozima, dobro znajući da se na taj način otvoreno i brutalno narušava poredak međunarodnog prava“, navode u javnom protestu akademici Kosta Čavoški, Časlav Ocić, Aleksandar Kostić i Danilo Basta.

Oni podsećaju da Volcer po doktorat u Beograd nije došao sa izvinjenjem već se, kako navode, nije predomislio ni posle 11 godina što potvrđuje u intervjuu „Politici“ od 19. juna 2010. gde je rekao: „Smatram da je data intervencija bila opravdana i da Kosovo treba da postane nezavisno, iako ne nužno unutar postojećih granica“.

Akademici tvrde i da „ovaj zagovornik natovskog bombardovanja Srbije i našeg naroda, te nesumnjive agresije izvedene bespravno, bez odluke Saveta bezbednosti UN-a, nije zaslužio da baš on, koji se i danas, usred Beograda, zalaže za komadanje naše zemlje, ponese visoko odličje počasnog doktora našeg najstarijeg univerziteta“.

"I da li je taj univerzitet, odlukom svoga nadležnog organa i bez protivljenja svoga čelnog čoveka, smeo da to odličje dodeli upravo takvoj intelektualnoj figuri, kada ga već nije dodelio, recimo, Noamu Čomskom, Jeleni Guskovoj, Peteru Handkeu, Haritosu Panajotisu i drugim značajnim naučnicima i piscima od moralnog integriteta koji su se odvažno i ne bez ličnog rizika, u ime istine i pravde, stavili u odbranu naše zemlje i nas samih? Naravno da nije“, navodi se u protestu.

Akademici smatraju da se „dodeljivanjem počasnog doktorata Majklu Volceru Univerzitet u Beogradu, u liku onih koji su to predložili i sproveli, teško ogrešio o sopstvenu slobodarsku i antiokupatorsku tradiciju. Takav čin je ne samo
nepromišljen nego, isto tako, neodgovoran i skandalozan. On se sada ne
može opozvati ili staviti van snage, ali se može osuditi i odbaciti“.

"Potpisnici ovoga protesta to i čine, podsećajući na Kantovo etičko učenje
po kojem ljudi imaju moralne dužnosti ne samo prema drugima nego i prema
sebi samima. Jedna od njih, odveć važna da bi se ignorisala, jeste i
čuvanje sopstvenog dostojanstva. Oni koji se o tu dužnost ogreše, treba
da računaju s posledicom na koju je ukazao učitelj kategoričkog
imperativa: 'Ko od sebe načini crva, ne može se posle toga žaliti što ga
gaze nogama'", navodi se u protestu. 

2024 © - Vesti online