Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
Ž. T. i S. M. - Vesti

Srpski kajmak za Austrijance

Promo
Uporan i vredan: Ivan Veličić

U mlekari koja je počela svoju proizvodnju pre nešto više od mesec dana, zaposleni su radnici poreklom s prostora čitave nekadašnje Jugoslavije i jedan radnik iz Rumunije.

U proizvodnji i distribuciji radi svega desetak radnika, a mlekara već ima teškoće da proizvede toliko mlečnih proizvoda kolika je potražnja kupaca. Svakako je ovo najbolji dokaz kvaliteta sireva, kajmaka i drugih proizvoda, koji svakodnevno izlaze s proizvodnih traka.

Veličić je rodom iz okoline Dragačeva u Srbiji, kraju poznatom po Saboru u Guči, ali i siru i kajmaku. U ovom kraju, tada još mali Ivan, počeo je da sneva svoj san, koji danas živi.

Mašine iz Srbije

- Uspeli smo da dobijemo sve dozvole, mašine smo uvezli iz Srbije, a veliki broj proizvođača sireva i ostalih mlečnih proizvoda u Srbiji radi na mašinama firme "RIB Jovanović" iz Kruševca. Uspeo sam svojim sredstvima da kupim ovaj poslovni prostor u kome se nalazi proizvodnja i da izvršim veći deo adaptacije, pošto je tu ranije bila prerada mesa - kaže Veličić.

- Odmalena sam želeo da budem sam svoj gazda, da živim od svojih ideja i od svog rada u sopstvenoj proizvodnji. Tada još nisam znao šta će to biti, ali danas sigurno znam. Verujem u ono što radim, a što je veoma važno, uz mene su moji saradnici, moja braća Aleksandar Kotorčević i Milan Sokolov, koji su od prvog dana uključeni u razvoj projekta mlekare, a pre svih je zaslužan Branislav Jovanović, koga zovem "stric", iako smo samo dalji rođaci, ali mi je on mnogo više od rođaka - prepričava Veličić.

Promo
Raskošna ponuda

Nemiran duh i želja da u životu napravi nešto dobro, što će zadovoljiti njegov san, doveli su ga u Austriju pre 12 godina. Došao je potpuno sam, na preporuku svog strogog oca, koji ga je uputio na neke zemljake koji su mnogo ranije došli da rade i žive u otvorenoj državi, kakva je Austrija. U Austriji nije važno ko je odakle došao i svako ko želi da lepo živi od svog poštenog rada - dobrodošao je. Uz pomoć ovih zemljaka zaposlio se u mesnoj industriji Radac (Radatz), najvećem prerađivaču mesa i mesnih proizvoda u Austriji.

Saradnja sa farmerima

Veoma dobra saradnja je ostvarena i sa lokalnim farmerima, od kojih otkupljuje mleko za svoju proizvodnju. Inače, naziv firme dao je po mestu u kojem proizvodi sir, na savet direktora Rajfajzen banke dr Helmuta Taha, a ispostavilo se da nije pogrešio jer je to ujedno i znak poštovanja prema stanovnicima ovog gradića. Kapacitet mlekare je prerada 12.000 litara mleka dnevno, svakako još uvek proizvodnja ne teče punim kapacitetom, pošto je proizvodnja počela tek od skoro.

Rado ističe da je firma Radac u kojoj je zaposlen i danas, takođe veoma zaslužna za njegov uspeh. Prva saznanja o proizvodnji mlečnih proizvoda stekao je od "strica" Branislava Jovanovića, koji takođe potiče iz dragačevskog kraja, ali svoje znanje u proizvodnji sireva i ostalih mlečnih proizvoda, razvio je i plasirao u Kruševcu.

Ivan je godinama uz "strica", prilikom svake posete, "upijao" znanje, što svakako "starom iskusnom vuku", kakav je Jovanović, nije promaklo i počeo je da prepoznaje sebe iz mladosti u liku mladog Ivana.

Promo
Moderni pogon

- Verovatno je "stric" video u meni osobu željnu znanja i spremnu i sposobnu da potpuno uloži sebe u posao kojim se bavi, a istovremeno da se ne zadovolji samo nekom prosečnošću, već da razvije svoje znanje i sposobnost. Njemu zaista dugujem najveću zahvalnost za sve ovo što sada radim i razvijam. "Stric", pored proizvodnje sireva i mlečnih proizvoda, proizvodi i mašine i opremu za mini mlekare. S opremom proizvedenom u firmi "RIB Jovanović" iz Kruševca radimo u Glognicu u ovoj mlekari. Napravili smo projekat za koji je bilo potrebno mnogo više novca od onoga što sam imao. Upornošću i snalažljivošću, ali i zahvaljujući vlasniku restorana "Luiđi", koji se nalazi na nekoliko kilometara od ovog mesta, upoznao sam direktora Rajfajzenbanke u Glognicu dr Helmuta Taha, koji je ujedno i direktor Fonda za razvoj i njegovog saradnika, kojima sam uspeo da predočim svoj projekat, što su oni rado prihvatili. Pomogli su mi kreditom i nekim sredstvima Fonda razvoja, što je presudno uticalo da počnem sa realizacijom - kazao je on.

Vozila Ivanove mlekare svakodnevno prevoze i do Graca i Linca. Ovaj mladi čovek je dokazao da se američki san može ostvariti u Austriji, u zemlji velikih mogućnosti za sve njene stanovnike.

Roba ide kao alva

Kupci su za sada vlasnici restorana, pekara i nekih prodavnica, ali proizvodi se veoma brzo prodaju, pošto trenutna prerada od 3.000 litara mleka dnevno već nije dovoljna da bi svi kupci bili snabdeveni u traženim količinama.
Veoma brzo će, kako najavljuje Ivan, proizvodnja biti povećana, tako da će sira, kajmaka, paprike punjene pavlakom, sirom i kajmakom, jogurta, kao i još nekih proizvoda koji su u pripremi biti u većoj količini od dosadašnje.

2024 © - Vesti online