Ponedeljak 20.02.2017.
14:09
juznevesti.com

Beba nije pregledana jer majka nije imala 357 dinara - sitno

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ona je ispričala za "Južne vesti" da je za vreme praznika iz Niša došla u rodno Prokuplje kako bi posetila rodbinu i da nije ponela zdravstvenu knjižicu za bebu. Kako je detetu pozlilo otišli su u Dom zdravlja, ali je medicinska sestra na Dečijem odeljenju insistirala je da se prvo plati 357 dinara kako bi bebu pregledao dežurni lekar.

- U popodnevnim satima 15. februara beba je počela da povraća i dobila je dijareju, pa smo odlučili da potražimo savet lekara. Na šalteru Dečijeg odeljenja u Domu zdravlja bile su dve sestre. Kada sam im objasnila o čemu se radi, da sam iz Niša i da nemam kod sebe bebinu zdravstvenu knjižicu, rečeno mi je da moramo da platimo i da će je onda pregledati dežurni lekar - kaže Tomić Stojanović.

Dodaje da je sestri dala novčanicu od 1.000 dinara, ali je ona odgovorila da nema sitno da vrati kusur i da majka mora da rastini novac.

- Počela sam da preturam po džepovima. U pomoć je priskočila i moja sestra koja je bila sa mnom, ali smo prikupile tek oko 200 dinara, što za sestru na šalteru nije bilo prihvatljivo - tvrdi majka deteta koje je bila potrebna pomoć.

Kaže da je ponudila da plati karticom, pa čak i evrima, ali je medicinska sestra bila neumoljiva i insistirala na sitnom novcu. Na pitanje šta sad da rade, sestra je slegla ramenima i više nije htela da komentariše, tvrdi Tomić Stojanović.

Majka je zatim dete odvezla za Niš kako bi bilo pregledano. Kaže da je pismeno o ovom slučaju obavestila direktora Doma zdravlja, kao i nadležno Ministarstvo. Direktor Doma zdravlja u Prokuplju Pavle Orbović tvrdi da nije upoznat sa ovim slučajem i da ne može da kaže o čemu se radi.

- Prvi put čujem o ovome i ne mogu da tvrdim da li je bilo propusta ili ne. Iskreno, do sada nismo imali pritužbe na rad sestara na Dečijem odeljenju, ali ću koliko već sutra videti o čemu se radi i, ako je bilo propusta, odgovorni će biti kažnjeni - rekao je Orbović.

Naglašava da je pravilo da se beba prima na pregled bez obzira da li ima knjižicu ili ne, pa čak i da, ukoliko roditelj nema da plati, račun se naknadno šalje na kućnu adresu.

2024 © - Vesti online