Ponedeljak 20.02.2017.
11:34
Vestionline

Albanci traže od Srbije Fond PIO Kosovo i 2 milijarde evra!

Reuters
Hoće penziju od Srbije, ali da budu nezavisni...

50.000 penzionera hoće naknadu

Predstavnik penzionera traži od međunarodne zajednice i lokalnih vlasti da izvrši pritisak na Srbiju da reši pitanje kompenzacije penzija. Trenutno se procenjuje da ima oko 50.000 penzionera, koji očekuju ostvarivanje prava na naknadu. Ukupan iznos koji se potražuje od Srbije od strane Kosovskog penzionog fonda iznosi dve milijarde evra.

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova, kaže da se radi u tom pravcu. Kako navodi, tražili su od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da "vrati" sve penzije.

Međutim, mnogi penzioneri su pesimistični po tom pitanju i smatraju da, uprkos pritiscima sa kosovske strane, Srbija neće "vratiti" dug penzionera.

S druge strane, Kajtazi potvrđuje obećanje kosovskih vlasti će se i ovo pitanje naći na dnevnom redu razgovora koji se odvijaju u Briselu između Beograda i Prištine.

A šta je Vučić sve potpisivao?

Ekonomski eksperti ističu da je ovo pitanje trebalo rešiti odavno. Naim Gaši kaže da je Srbija potpisnica međunarodnih sporazuma i koji priznaju pravo na penziju. Dakle, prema njegovim rečima, neprihvatljivo je po bilo kakvim međunarodnim standardima i kriterijumima da kosovski penzioneri ne primaju penzije iz Srbije.

- To znači da bi Srbija, pored povraćaja u Fond PIO sa kamatom (za držanje od 17 godina) trebalo da isplati sve penzije, penzionerima koji su radili - zaključuje Gaši.

2024 © - Vesti online