Ponedeljak 20.02.2017.
09:49
Tanjug, Vestionline

Izetbegović truje mlade da opet uzmu puške i sednu u rovove

A. Čukić
Milovan Drecun smatra da Bakir Izetbegović namerno destabilizuje region pokretanjem revizije tužbe

- Ovo je veliki korak unazad za ceo region i uopšte za evropsku perspektivu i napredak regiona. Jer, svi hoće da žive u miru i bolje - rekao je Drecun gostujući na RTS-u.

On ističe da takve poruke koje šalje Izetbegović "truju mlade generacije" i da se "tenzija namerno prenosi na ceo region".

Drecun je upozorio da bi mogla da nastane situacija u kojoj bi "mladi ponovo mogli da uzmu puške i zasednu u rovove" i da je pravo pitanje da li Izetbegović ima podrušku spolja, jer bi onda "ispalo da nekome spolja odgovara da se dugoročno ovde stalno drži tenzija i predratno stanje i da se priprema novi rat u BiH".

Sve po Islamskoj deklaraciji

On je naglasio da Izetbegović sledi kontinuitet politike koju je vodio njegov otac, po Islamskoj deklaraciji, u kojoj nije bilo mesta za Srbe.

- Izetbegović godinama nastoji da urušava Republiku Srpsku i da joj oduzima nadležnosti - rekao je Drecun.

Prema oceni Drecuna, ponašanje Izetbegovića ne vodi reigonalnoj stabilizaciji i dobrosusedskoj politici.

- Naprotiv, izgleda da njemu treba incidentna situacija kao što je ova, pokušava da uruši RS, a onda da realizuje svoje zamisli. Nije se oslobodio veliko-bošnjačkih ideja - kazao je Drecun.

Prema rečima Drecuna, to postaje jedan od ključnih činilanca destabilizacije celog regiona.

On je rekao da nema novih činjenica po pitanju tužbe BiH za genocid i da ni prethodne ne mogu da potvrde ono što Izetbegović pokušava da nametne.

A genocid u Sarajevu?

- Zašto niko ne potegne priču o planiranom genocidu nad Srbima u Sarajevu, gde je neselektivno ubijeno mnogo više ljudi nego u Srebrenici, ubijani su i žene i deca, bilo je stotinak i više logora. Zaboravili smo tu priču - naglasio je Drecun.

Dokumentovano je poimenice između 6.000 i 7.000 na najbrutalniji način ubijenih Srba u Sarajevu, rekao je Drecun, navodeći da je to "najveće etiničko čišćenje i pravi genocidni plan".

- Izetbegović preti nepostojećim genocidom želeći da destabilizuje Srbiju i region i odnose Srba i Bošnjaka - naveo je Drecun.

2024 © - Vesti online