Ponedeljak 20.02.2017.
09:31
Vestionline

"Otvorićemo Poglavlje 26, spremni smo za još dva"

Tanjug
Jadranka Joksimović spremno čeka na otvaranje novih Poglavlja

Joksimović je za RTS rekla da bi "izveštaj o napretku u Poglavlju 35, koje će neke zemlje članice EU očekivati da vide pre nego odluče da li i druga poglavlja, pored 26, mogu da budu otvorena, biti predstavljen ove nedelje".

- Za nas bi bilo dobro, i verujem da ćemo uspeti, da otvorimo najmanje dva poglavlja, 26 i 20, jer bi to značilo da smo stabilno na evropskom putu, a to je važna poruka za investitore - zaključila je Joksimović.

Podseća da se u pregovaračkom okviru navodi da će ukupan napredak u pregovorima biti praćen napretkom u implementaciji Briselskog sporazuma, te dodaje da jeste bilo "negativne atmosfere" u poslednje vreme, ali i da veruje da smo "izašli iz kruga lose retorike".

Ona je, međutim, ocenila da takav rigidan i nefleksibilan stav, po kojem bi svaki drugi napredak Srbije bio zanemaren, ne može da bude održiv. 

- Ne može da bude ignorisana činjenica da su refome po brojnim poglavljima sprovedene, na duži rok to će biti krajnje kontraproduktivno i to ne treba nikome - rekla je Joksimović i dodala da očekuje da najmanje dva poglavlja budu otvorena.

Ona je podsetila da je Srbija prošle godine trebalo da otvori Poglavlje 26, koje se tiče nauke i obrazovanja, da se to nije desilo zbog odnosa sa Hrvatskom, ali da je u međuvremenu došlo do dogovora.

Kaže da je Srbija potpuno srpemna za poglavlje 20, koje se tiče preduzetništva i industrijske politike, te poglavlje 29, koje se tiče carinske unije, navodeći da je poglavlje 20 dobilo dosta saglasnosti, a 29 u dobroj meri.

2024 © - Vesti online