Ponedeljak 20.02.2017.
09:15
gradskibiro.rs, Vestionline

Dugovi vrtićima iznose više od 220 miliona dinara

pixabay.com
Veliki dugovi prema vrtićima

- Dugovanja korisnika zaključno sa 30. decembrom 2016. godine iznose 220.109.088,00 dinara. Najviše se duguje predškolskoj ustanovi "11. april" sa Novog Beograda jer je to opština sa najvećim brojem korisnika - rekli su za portal Gradski biro u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako navode, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu finansira delatnost predškolskih ustanova i redovno vrši transfer novčanih sredstava za potrebe njihovog poslovanja, ali velika dugovanja utiču na prihodnu stranu odnosno priliv novčanih sredstava u budžet grada Beograda.

U Sekretarijatu dodaju, da nije ugroženo funkcionisanje vrtića.

Odredbama Ugovora o dnevnom boravku deteta u predškolskoj ustanovi, koji svaki korisnik usluga zaključuje sa predškolskom ustanovom prilikom upisa deteta u vrtić, regulisana su sva prava i obaveze roditelja kao korisnika usluga i predškolske ustanove kao davaoca usluga, a time i obaveze roditelja po pitanju plaćanja utvrdene cene boravka.

- Ovim Ugovorom je regulisano da će, ukoliko roditelj tri meseca uzastopno ne izmiri dospele obaveze, predškolska ustanova pokrenuti postupak prinudne naplate, što ustanove i čine - pokreću se tužbe protiv roditelja. Ne postoji nijedan pravni osnov za otpis dugovanja - rekli su u Sekretarijatu.

Pravo na naknadu ukupnih troškova boravka u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, zaključno sa 10. februarom ostvaruje 5.507 dece.

2024 © - Vesti online