Nedelja 19.02.2017.
22:59
pravda.rs, Vestionline

Rogozin zagrmeo: Naše rakete će razneti američku PRO - i sutrašnju i preksutršanju!

Reuters
Dmitrij Rogozin se pohvalio novim raketama koje mogu da "pojedu" američke

U intervjuu na prvom kanalu ruske državne televizije, naveo je da ruske strateške nuklearne snage počivaju na različitm raketama, uključujući i stare sovjetske rakete "Vojvoda" koje su na Zapadu prozvali "Satana", ali i na sasvim novim.

- "Vojvoda" se i dalje veoma plaše, ali one i jesu veoma pouzdane. Ostaće u našem naoružanju sve dok ne dobijemo u potrebnom broju nove rakete. Radovi na njihovoj proizvodnji teku po planu - naglasio je Rogozin.

On je najavio da će se te rakete pojaviti uskoro.

- Biće u stanju da probijaju i današnju, i sutrašnju, i preksutrašnju protivraketnu odbranu SAD. Mi ćemo razneti njihovu PRO! Ona danas ne predstavlja ozbiljnu vojnu pretnju, ništa osim provokacije - slikovito je opisao Rogozin novi odnos raketnih snaga dve supersile.

Gvoreći o "novim raketama", Rogozin je imao u vidu teške interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat, koje su nedavno testirane.

RS-28 biće teške 100 tona, a nosiće nuklearne bombe i lažne ciljeve (mamce) ukupne težine do 10 tona.

Sovjetski "Vojvoda" može da ponese 8,8 tona.

Tih raketa je SSSR proizveo 308, a nose 10 nuklearnih blokova (bombi).

Svaka ima svoje navođenje na cilj i 750 kilotona razorne snage.

Rogozin je u istom intervjuu ocenio da novi ruski tenk Armata po tehničkim karakteristikama nadmašuje američke, evropske i izraelske tenkove.

- Po tenkovima smo, nema sumnje, u prednosti jer je Armata superiorna i američkim i izraelskim konkurentima, a o evropskim i da ne govorim - naglasio je Rogozin.

2021 © - Vesti online