Nedelja 19.02.2017.
20:34
telegraf.rs, Vestionline

Otkriven zaboravljeni dokument: Slavni državnik imao dokaze da vanzemaljci postoje?

wikipedia.org
Vinston Čerčil je prema mišljenju mnogih bio više naučnik nego političar

- Nisam preterano impresioniran uspehom koji kao civilizacija ostvarujemo, pa sam spreman da mislim da mi nismo jedina tačka u ovom ogromnom svemiru na kojoj se nalaze živi stvorovi koji misle, ili da smo najviši nivo mentalnog i fizičkog razvoja koja se ikad pojavila u neizmernom prostoru i vremenu - tako je pisao Vinston Čerčil u svom eseju "Jesmo li sami u svemiru", koji je tek nedavno otkriven u njegovu muzeju u Fultonu.

Nije reč o nepoznatom delu, već o rukopisu na koji se zaboravilo vremenom, i sada je ponovo izašao u javnost.

On baca novo svetlo na ovog velikog državnika.

Pisan 16. oktobra 1939. godine, mesec i po nakon što je Velika Britanija objavila rat Nemačkoj, dakle baš u vreme kada je počeo Drugi svetski rat, Čerčil se bavio teorijama i dokazima o postojanju vanzemaljskog života.

Tekst dodatno potvrđuje koliko je Čerčil bio zainteresovan za nauku i njeno popularizovanje.

Bio je i prijatelj sa H. G. Velsom, autorom knjige "Rat svetova", čijom je radijskom adaptacijom Orson Vels izazvao paniku u SAD-u.

Mario Livio, astrofizičar koji je u časopisu Nature objavio tekst o eseju, ne skriva pohvale:

- Razmišlja kao naučnik. Prvo je definisao šta je život, zatim detaljizovao preduslove za postojanje života, a potom razvijao tezu o postojanju života u drugim sunčanim sistemima. Sve je vrlo dobro promislio i, iako nije imao sve znanje pri ruci, razmišlja logikom naučnika - zaključio je Livio.

2024 © - Vesti online