Nedelja 19.02.2017.
12:34
Vestionline, Tanjug

"Dejli Telegraf" optužio Moskvu: Rusija planirala ubistvo Mila Đukanovića!

Tanjug
Moskva poručila da Crna Gora odustane od članstva u NATO: Milo Đukanović

Navodi se da su državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

"Dejli telegraf" navodi da je plan je sprečen samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da bude sproveden u delo, a trebalo je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO.

Navodi se da se sve to događa dok ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je "institucja Hladnog rata", čije širenje u poslednjih 30 godina vodi napetostima bez presedana u Evropi.

- Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primer rastuće agresivne kampanje mešanja u poslove Zapada - rekao je britanskom listu neimenovani izvor iz britanske vlade.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson i njegov američki kolega Reks Tilerson, navodi list, prošle nedelje su na svom prvom susretu, razgovarali o dešavanjima u Crnoj Gori. "Dejli telegraf" podseća da su na poternici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

"Njih dvojica su mesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Ðukanovića", piše list.

Navodi se da je Kremlj demantovao bilo kakvu umešanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je za sve optužio ruske nacionalste, kao i da proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je celi slučaj izlažiran.

"Dejli telegraf" navodi da su britanske i američke obaveštajne agencije pozvane da pomognu vlastima u crnoj Gori da rasvetle ceo slučaj i prikupljeni dokazi upučuju na to da su umešani visoki ruski zvaničnici.

"Telefonski razgovori zaštićni šifrom, prepiske putem mejlova i iskazi svedoka saradnika sada su deo istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore", piše britanski dnevnik.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je "Dejli telegrafu" da nema sumnje da su sve organizovali i finansirali ruski obaveštajni zvaničnici zajedno sa lokalnim radikalnim elementima.

Izvori britanskog lista su kazali da je sve planirano tako da se mogu okriviti odmetnuti ruski agenti i nacionalisti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa.

- Pričate o zaveri da se poremeti ili svrgne Vlada na neki način. Nezamislivo je da sve to nije neko odobrio - kazao je jedan od izvora "Dejli telegrafa".

Navodi se da su detalji plana obelodanjeni nakon što je britanski ministar odbrane Makl Folon upozorio na "promene poteza" u mešanju Kremlja u zapadnim zemljama tokom 2016. godine. Folon je krajem oktobra upozorio da Rusija "očigledno testira NATO i Zapad tražeći načine da proširi svoj uticaj, destabilizuje države i oslabi Alijansu".

"Dejli telegraf" piše da je Moskva prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba odustati od članstva u NATO i da Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi uticaja ili makar neutralna, a i u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu, prenosi "RTCG".

2024 © - Vesti online