Subota 18.02.2017.
18:48
Tanjug, Vestionline

"Odakle nam još 25 milijardi evra koje zahteva NATO?"

Reuters
Odakle nam: Zigmar Gabrijel

On je istakao da Nemačka teško može da ispuni zahteve NATO, a da se ne poveća porez, prenosi Rojters.

Garbijel je izjavio da Nemačka ostaje posvećena NATO ciljevima, ali dodaje da bi se trebalo posvetiti i korenima bezbednosnih problema, pored trošenja na vojsku, kao što su promena klime i siromaštvo.

Doveo je u pitanje ispravnost odluke da se nekoliko procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) troši na vojsku, jer Grčka troši dva posto svog BDP-a na vojsku, a ima problema sa isplaćivanjem penzija. 

Dodaje da bi Nemačkoj trebalo da bude odobren kredit zbog 30-40 milijardi evra potrošenih na izbeglice koje su se pojavile na teritoriji te zemlje usled propale vojne intervencije na istoku. 

- Moramo da nađemo 25 milijardi evra u kratkom roku kako bismo postigli NATO cilj, a ja zaista ne znam gde ćemo naći toliki novac dok se u isto vreme bavimo ambicioznim dogovorima o smanjenju poreza - rekao je Gabrjiel. 

On misli da bi trebalo zadržati pravac, a ne uleteti u trku naoružanja, jer to samo po sebi ne garantuje bezbednost. 

U prvom značajnom spoljnopolitičkom obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferneciji u ime administracije predsednika Donalda Trampa, potpredsednik SAD Majk Pens je upozorio saveznike u NATO-u da moraju pružiti pravičan doprinos kako bi podržali NATO, napomenuvši da mnogi "nisu na jasnom ili uverljivom putu" ka tom cilju, prenosi Rojters.

2024 © - Vesti online