Subota 18.02.2017.
13:42
Vestionline, Tanjug

Američki diplomata autor revizije presude protiv Srbije?

haler.blogger.ba
Ameri im uradili glavni deo posla: BiH

Radi se, kako navode, o "jednom od najvećih pravnih eksperata, visko moralnoj osobi sa velikim uticajem u međuanrodnim pravnim krugovima".

Za njega, kako se navodi, kažu da je uradio glavni deo posla, zbog čega i tvrde da je Šefer autor revizije presude protiv Srbije.

U Šeferovoj biografiji stoji da je američki pravnik i diplomata koji je 1997. godine, za vreme Billa Klintona, bio prvi ambasador SAD za pitanja ratnih zločina. 

Šefer je profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Nortvesteru (Northwester), a profešor je prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na univerzitetima Džordžtaun, Kolumbija Đuk I Džordž Vašinton Univerzitetu. 

Tokom Klintonovog prvog mandata najpre je bio viši savetnik Madlen Olbrajt, koja je tada bila ambasador u Ujedinjenim nacijama i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje ICTY-a . 

Od 1993-1996 bio je zamenik odbora Nacionalnog veća sigurnosti SAD. 

Kao ambasador, učestvovao je u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalnog suda za Sijera Leone, i Tribunala za zločine Crvenih Kmera u Kambodži. 

On je takođe vodio pregovarački tim SAD u Međunarodnom krivičnom sudu, vodio je tim US eksperata od preko 200 stručnjaka. 

Bio je i šef sudiji Teoderu Meronu, jednom od članova tog tima. 

Klinton ga je imenovao sudijom iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku Džordža Buđa smenjen, a umesto njega republikanci su postavili - Teodora Merona.

2024 © - Vesti online