Nedelja 19.02.2017.
03:30
Vestionline

Salmonela ubija ćelije raka - na pomolu lek?

pixabay.com
Da li je ovo konačno rešenje za opaku bolest?

Naučnici sa Univerziteta Čonam u Južnoj Koreji razvili su genetski izmenjen oblik salmonele koji napada ćelije tumora, ali ostavlja zdrave. 

Ovo je poslednji u nizu pomaka u okviru novog polja tretiranja raka pod nazivom "bakterioterapija", piše "Dejli mejl".

- Kod miševa kod kojih je korišćena modifikovana verzija salmonele smanjena je veličina tumora - saopštila je američka Asocijacija za unapređenu nauku na skupu u Bostonu.

Takođe, ovim izmjenama salmonela je prestala da napada zdrave ćelije, već se okrenula protiv kanceroznih.

Tim izmenama su, takođe, napravljene "zastave ili upozorenja" koje prepoznaje imuni sistem čime vodi odbranu tela i ide u napad na kancerogene tumore.

U laboratorijskim uslovima, prilikom ubrizgavanja salmonele u krvotok miša sa rakom debelog creva, tumori su smanjeni.

Ovaj razvoj događaja pozdravili si i britanski naučnici

Kevin Harington, profesor za biološke terapije tumora na Institutu za istraživanje bolesti raka u Londonu, rekao je da se već izvesno vreme zna da određeni tipovi bakterije, uključujući oblike salmonele, mogu da rastu u tumorima, ali ne i u normalnom tkivu.

Međutim, dosadašnji pokušaji upotrebe bakterije u terapijama protiv raka imali su ograničen uspeh, i u labaratorijskim i u kliničkim uslovima. 

Ali sada kada je bakterija genetski izmjenjena ona stvara lančanu reakciju unutar ćelija imuniteta zbog čega one ispuštaju molekule koji mogu da ubiju rak.

2024 © - Vesti online