Subota 18.02.2017.
03:00
Vestionline, index.hr

Kolinda ponovo "udarila" na Ruse: Ne treba od njih praviti neprijatelje, ali...

Reuters
Nije prvi put uputila oštre reči na račun Rusije: Kolinda Grabar Kitarović

Ona će se u subotu sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na rubu tradicionalne sigurnosne konferencije u glavnom gradu Bavarske.

- Odnosi Hrvatske sa Rusijom odvijaju se na dva koloseka: prvi je čvrsta obrana načela međunarodnog prava, a drugi je saradnja u borbi protiv terorizma, u Siriji i stabilizaciji prilika na jugoistoku Evrope - rekla je Grabar Kitarović.

Ona je dodala da od Rusije ne treba praviti neprijatelja.

- Od Rusije ne treba da pravimo neprijatelja, ali moramo da budemo vrlo jasni u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i prava svake države da donosi političke oduke o svojoj budućnosti. To se odnosi na Ukrajinu, ali i na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju - rekla je predsednica novinarima.

Po njenim rečima, Rusija nije jedina država koja nastoji iskoristiti to što je proces proširenja EU-a i NATO-a gotovo stao, pa su ljudi počeli da traže alternativna rešenja.

- Želimo da održimo taj evroatlantski proces otvorenim i ne želimo da o tome odluku donosi bilo koja treća strana osim država kandidatkinja i EU - istakla je.
 

2024 © - Vesti online