Petak 17.02.2017.
14:28
Vestionline

Šta će biti sa nemačkim ponosom?

commons.wikimedia.org/Arne Museler
Nemci uplašeni za sudbinu Opela (Foto: Arhiva)

Radnici zatečeni

Dženeral motors je nedavno objavio da su njegove evropske firme 2016. godine ostvarile gubitak od 257 miliona dolara. S druge strane, PSA bi kupovinom Opela zauzeo 16 odsto evropskog tržišta, što bi značilo drugu poziciju na tom tržištu - posle Folksvagena. Predstavnici Opelovih radnika su saopštili da su zatečeni vešću o mogućnosti skore prodaje.

"Ova vest mora da je pogodila Opel kao grom. Francuski koncern je zainteresovan za preuzimanje forme iz Riselshajma. Izgleda da PSA sledi strategiju puke veličine. Opel trenutno nema automobil koji bi bio hit prodaje. 'Terenci' su vrlo omiljeni, ali u toj kategoriji Opel ne nudi dovoljno. Pitanje je da li će uz pomoć PSA ta firma uspeti da osvoji neka nova tržišta - kao što se nada", komentariše nemački list "Nordvest cajtung" iz Oldenburga.

"Integracija Opela u PSA ne bi bila nelogična; ove firme već i sada zajednički proizvode ponešto. S druge strane, to je i susret dvoje uzdrmanih konkurenata na tržištu. Ako bi Opel pristupio Pežou i Sitroenu, fokus bi narednih godina mogao da bude na strogom kursu štednje. Ali to će dovesti do zatvaranja pogona i gubljenja radnih mesta", piše "Vestfeliše nahrihten" iz Minstera.

2024 © - Vesti online