Četvrtak 16.02.2017.
19:54
Vestionline, Blic.rs

Vučić u petak objavljuje početak izborne borbe protiv koga god bude trebalo - pa i protiv Nikolića

Tanjug
U trci za predsedničku funkciju: Tomisalv Nikolić i Aleksandar Vučić

Pretpostavlja se da je ovo jasna poruka Tomislavu Nikoliću koji je, prema nezvaničnim informacijama, odlučio da se mimo Vučića kandiduje za još jedan mandat na mestu predsednika Srbije i time je izazvao zemljotres na srpskoj političkoj sceni.

Inače, komunikacija između premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića pukla je od sinoć, kada je nezvanično objavljeno da će se Nikolić kandidovati za predsednika Srbije protiv Vučića.

Nikolić i Vučić su na prijemu povodom Dana državnosti nakratko porazgovarali, čini se u prijateljskom i opuštenom tonu, a aktuelni premijer i kandidat SNS za predsedničke izbore napustio je Andrićev venac ubrzo nakon što je predsednik Srbije održao govor, uz komentar da je to bio "govor predsednika koji priliči ovom svečanom trenutku". Zanimljivo je da prijemu nije prisustvovao niko od ministara iz Vlade Srbije.

Samo sat ili dva kasnije, mediji su preneli nezvaničnu informaciju da je Nikolić odlučio da uđe u predsedničku trku. "Tanjug" je u sredu uveče stupio u kontakt sa Vučićem, ali on nije dao nikakav komentar.

Nikolićeva odluka da se ipak kandiduje je šokirala sve u Nemanjinoj 11, uključujući i premijera. Vučića je, saznaje "Blic", pogodio Nikolićev gest i to što nije najpre njemu saopštio odluku o kandidaturi, te "nema nameru da pozove Nikolića i ne očekuje Nikolićev poziv, jer ga više ne zanima".

Nikolić i Vučić više i nisu u kontaktu, a njihova "komunikacija" svela se na pismo koje je Nikolić pre dva dana uputio Vučiću, a u kojem je naveo šta sve traži od predsednika SNS da bi se povukao iz izborne trke.

Prema rečima izvora "Blica", Nikolić je u pismu tražio sve ono što je svojevremeno, kako on to tumači, prepustio Vučiću - mesto premijera i stranku.

Predsednik Srbije nije se ni danas zvanično oglašavao, a njegova savetnica Stanislava Pak je izjavila da "Nikolić očekuje da će sa Vučićem postići dogovor koji je u interesu Srbije".

- Građani očekuju jedinstvo i slogu, i jednostrane odluke štete čitavoj Srbiji. Snaga poverenja građana ga obavezuje da nastavi aktivno da učestvuje u izvršnoj vlasti - izjavila je za "Sputnjik" Stanislava Pak.

Vodeći domaći politički analitičari složili su se danas da je Nikolićeva odluka da se kandiduje za još jedan mandat, uprkos odluci Predsedništva SNS, "zabijanje noža u leđa Vučiću". Niko od njih, međutim, aktuelnom predsedniku ne predviđa velike izborne šanse, ističući, pre svega, da premijer na svojoj strani ima čitavu stranačku infrastrukturu, neophodnu za uspešnu kampanju.

2024 © - Vesti online