Sreda 15.02.2017.
18:00
K. NEDELjKOVIĆ - Foto: N. Đurović

Deci i heroju zlehude sudbine

N. Đurović
Uskoro u Bajinoj Bašti: Despot Lazić

Misleći na to kroz kakve sve strahote svakog dana prolazi ovo milo dete, koje nikome ništa nije skrivilo, kao i njegova porodica, osetili su potrebu da im pomognu. Obezbedili su 40 kutija specijalnih flastera, koje su ubrzo poslali put otadžbine.

Ova vredna pošiljka uz koju su malenom Despotu uputili i 50 funti, stigla je nedavno u beogradsko Dopisništvo "Vesti", ali to nije bilo sve. Pored pomoći za Despota, mislili su na još neke štićenike Humanitarnog mosta, pa su tako po 50 funti uputili i za 11-godišnju Nikolinu Petković, rođenu u Boru bez oba oka, 12-godišnjeg slepog Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume i ratnog invalida Dejana Petkovića iz Čačka.

Privatna arhiva
Nije zaborvaljena: Nikolina Petković

Prispećem pošiljke i novčane pomoći za ove štićenike, naši reporteri zaduženi su da ispoštuju želju svojih čitalaca iz daleka na veliko zadovoljstvo.

Budući da bi Despota uskoro trebalo da posetimo i uručimo mu pomoć dobrotvora iz Australije i Nemačke, o čemu smo pisali, naša ekipa će uručiti i darove čitalaca "Vesti" iz Londona. Takođe, verno ćemo zabeležiti slikom i rečju kako ovaj dečak provodi dane, ali i šta će poručiti svojim dobročiniteljima iz sveta, koji neprestano misle na njega.

Prilog od 50 funti, u međuvremenu, prosleđen je na adresu 11-godišnje Nikoline Petković, nastanjene u Smederevskoj Palanci, koji je veoma obradovao njenu porodicu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Uvek se prijatno iznenadimo kada se neko od plemenitih čitalaca "Vesti" seti naše porodice, jer smo sa mnogima od njih prošli sve i svašta. I sad mi bude teško kada se setim prvih izbegličkih dana provedenih u borskom hotelu, gde nam se rodila Nikolina i kakav je to bio šok kada smo shvatili da će nam dete ceo život provesti u mraku. Zahvalan sam svima koji su nam pomogli da prebrodimo te teške dane. Ovaj novac će nam svakako dobro doći za život, s obzirom da smo i supruga i ja bez stalnog zaposlenja, a da pored Nikoline imamo i stariju decu Mladena (21) i Branku (18) o kojima brinemo. Iskoristio bih ovu priliku i da ih zamolim da ukoliko neko ima polovan laptop na Brajevom pismu, a više mu ne koristi i želeo bi da ga pokloni, da se seti moje Nikoline. Njoj bi to mnogo značilo za školu, jer iako je slepa ide u redovnu školu i bez toga joj je mnogo teže da uči. Nažalost, mi nemamo od čega da joj to obezbedimo, jer je veoma skupo, baš kao što ne možemo ni školovanje u specijalnoj školi - rekao je Nikolinin otac Jugoslav Petković, izbeglica sa Kosova, koji sa porodicom već više od šest godina živi u kući koju im je kupila HO Božur iz Čikaga u Smederevskoj Palanci.

Sledi još uručenja

Slepog Aleksandra Smukova, kome su oba oka amputirana zbog malignog tumora, novčani dar iz Londona od 50 funti, sačekaće u Dopisništvu "Vesti", dok ne bude završio radnu školsku nedelju, a za invalida Dejana Petkovića iz Čačka, heroja sa Košara, već je prosleđen na njegov kućni prag. Koliko su dobročinitelji iz Engleske obradovali ove nevoljnike i koliko im njihova pomoć znači, moći će da pročitaju u jednom od narednih izdanja našeg lista.

2024 © - Vesti online